• 瀏覽: 1,910
  • 回覆: 10
見過有些無人機(當然是軍用那些啦),為什麼在機翼前沒有slats的物體呢?

為問而問
而家啲無人機一般都係滑翔機款,翼長camber短,好難加呢啲咁嘅嘢。
無人機一般純粹追求長航時,極速又唔高。
無端端加一大堆裝置追求大AoA同可變wing loading想做乜?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-12 22:35 發表
為問而問
而家啲無人機一般都係滑翔機款,翼長camber細,好難加呢啲噉嘅嘢。
無人機一般純粹追求長航時,極速又唔高。
無端端加一大堆裝置追求大AoA同可變wing loading想做乜?
多謝回覆。若果係咁,就要研究點解民航機需要而無人機不需要呢?

莫非係因為高速降落都無問題?

引用:
原帖由 kormer 於 2022-8-12 22:53 發表

多謝回覆。若果係咁,就要研究點解民航機需要而無人機不需要呢?
民航機極速係0.9馬克(無人機一般遠低於呢個數)
如果機翼無法變形
很難同時令起飛/降落速度夠低夠安全,高速巡航嘅時候升力(阻力)又唔會太多。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-12 23:36 發表

民航機極速係0.9馬克,無人機一般遠低於呢個數。
如果機翼無法變形
很難同時令起飛/降落速度夠低夠安全,高速巡航嘅時候升力又唔會太多。
多謝回覆,高速巡航時升力要高的話,可以透過拉高機頭?

..................

引用:
原帖由 kormer 於 2022-8-12 23:39 發表

多謝回覆,高速巡航時升力要高的話,可以透過拉高機頭?
你咁問好似問得唔係幾啱喎。
簡單嚟講,升力同速度嘅平方成正比。

一般係低速嗰陣先擔心升力唔夠嘅嘛。
如果你要追求呢啲進階知識,你應該多啲睇下有關嘅公式同埋理論。
拉高機頭就自然會增加AoA,當然就會增加升力,直至到失速為止。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-12 23:45 發表

你咁問好似問得唔係幾啱喎。
簡單嚟講,升力同速度嘅平方成正比。

一般係低速嗰陣先擔心升力唔夠嘅嘛。
如果你要追求呢啲進階知識,你應該多啲睇下有關嘅公式同埋理論。
拉高機頭就自然會增加AoA,當然就會增加升力,直至到失速為止。
都幾有趣,AoA升DD速度不變的話,升力應上升少少... 太多就失速了,可能同翼底翼面氣壓有關... 我剛諗到無人機都無人在內,hard landing都無乜問題,何況佢又輕身啲

引用:
原帖由 kormer 於 2022-8-12 23:50 發表

都幾有趣,AoA升DD速度不變的話,升力應上升少少... 太多就失速了,可能同翼底翼面氣壓有關... 我剛諗到無人機都無人在內,hard landing都無乜問題,何況佢又輕身啲
另外可以用作用力/反作用力嘅方式去思考嘅
令啲空氣向下吹嘅程度越大自然升力就越大……

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-13 14:01 發表

另外可以用作用力/反作用力嘅方式去思考嘅
令啲空氣向下吹嘅程度越大自然升力就越大……
咁點用作用力/反作用力解釋氣流速度?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]