• 瀏覽: 8,982
  • 回覆: 11
香港有超過40%面積的土地為綠化地,其綠化地上的植物屬天然生成。

既然此綠化地是讓植物生長,政府何不在該地上放入水果的種子,令綠化地半年後有農產品收成呢? 此舉,長遠既有助振興經濟,又可預防糧食危機問題。

樓主誤解了
綠化地的定義

引用:
原帖由 數錢數唔停 於 2022-8-12 14:01 發表
香港有超過40%面積的土地為綠化地,其綠化地上的植物屬天然生成。

既然此綠化地是讓植物生長,政府何不在該地上放入水果的種子,令綠化地半年後有農產品收成呢? 此舉,長遠既有助振興經濟,又可預防糧食危機問題。
綠化地還有更大用途,不須你的關心。

種果樹要求好高
同埋大西北好多綠化地係洪水來臨時有緩衝作用
到時浸一浸政府係咪塊塊地賠返幾千萬先?
(你唔會以為農業好平掛 ?)

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-8-12 16:04 發表
樓主誤解了
綠化地的定義
就算是山坡山路都大量雜樹雜草。 讓雜樹雜草亂生,不如推廣把水果種子放入山坡,數月後便有收成。
此舉可解決通賬及糧食問題;幫助基層市民;做得好更可提升香港競爭力。

各區的山坡山路有大量雜樹草生長,何不用來種果樹?長遠可發展成本地產業。

例如呢?

申請居屋累積到25萬份申請,為何眼前問題唔解決呢,香港農產業早就被市埸淘汰唔係冇人做

引用:
原帖由 坐飛機走先 於 2022-8-18 00:06 發表
申請居屋累積到25萬份申請,為何眼前問題唔解決呢,香港農產業早就被市埸淘汰唔係冇人做
我指的是山坡山路 ,本身空間有限 不足以起樓,而本身已經有些低價值的雜樹雜草, 如果用來種植果樹,社會效益更大。

引用:
原帖由 數錢數唔停 於 2022-8-18 07:17 發表

我指的是山坡山路 ,本身空間有限 不足以起樓,而本身已經有些低價值的雜樹雜草, 如果用來種植果樹,社會效益更大。
無道路網、人工貴、運費高、損耗大,香港花農果農因沒競爭力被淘汰的,閑置地效益本來是0做下價貨效益可以變成負喎

好主意。政府可以公開招標讓有志者承辦果園或牧場。

引用:
原帖由 坐飛機走先 於 2022-8-18 19:25 發表

無道路網、人工貴、運費高、損耗大,香港花農果農因沒競爭力被淘汰的,閑置地效益本來是0做下價貨效益可以變成負喎
很多山坡上都有屋苑。
其實只要鼓勵山坡上屋苑的居民參與做果農,便沒有你所擔心的問題存在。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]