• 瀏覽: 34,552
  • 回覆: 183
+34
愛沙尼亞(Estonia)及拉脫維亞(Latvia)政府8月11日分別宣布,退出中國中東歐國家合作機制,連同早前作出同樣決定的立陶宛(Lithuania)在內,波

愛沙尼亞(Estonia)及拉脫維亞(Latvia)政府8月11日分別宣布,退出中國中東歐國家合作機制,連同早前作出同樣決定的立陶宛(Lithuania)在內,波羅的海三國全數退出有關機制,亦令規模縮小至14+1。

美國政治新聞網站Politico報道,愛沙尼亞政府的聲明指,該國在2月峰會後就再沒有出席任何會議,並決定不再參與有關合作平台,但會繼續推動與中國建立具建設和實用關係,當中包括符合有章有循的國際秩序和人權等價值的情況下,促進歐盟和中國關係。

拉脫維亞外交部同日宣布類似決定,稱根據當地目前外交和貿易政策的優先次序,拉脫維亞停止參加該機制,不過仍會在互相尊重、遵守國際法、人權、國際秩序等議題上,推動歐盟與中國之間的合作。

中國中東歐國家合作機制在2012年成立,波羅的海三年同年加入,規模一度在2019年擴大至17+1。立陶宛外長蘭茨貝吉斯(Gabrielius Landsbergis)指出,該國退出前,有關機制已是多餘,而且導致分裂,因此應以「歐盟27國+1」形式代替。

另外有消息指,歐盟輪任主席國捷克或可能成為下一個退出有關機制的國家。

冇咗呢啲合作國家,仲有一帶一路呀嘛

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/803042/愛沙尼亞及拉脫維亞分別退出中國中東歐合作機制

唔出奇 不過未來有佢地後悔既時候

斯里蘭卡 當日都退出架,仲叫停中國係當地合作興建的港口,咁斯里蘭卡個結果係點?愛沙 同 拉脫 好大可能會成為另一個斯里蘭卡 呢!

損失只係自己, 睇歐盟而家d決策都知...

咁下一步係點?允許設立台灣代表處?學立陶苑咁?

美國代理人已經完全湛入呢啲東歐國家的權力中心, 純粹為美國的利益服務

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-12 09:31 發表
唔出奇 不過未來有佢地後悔既時候
波羅的海三國好多事都齊上齊落,弱國都要圍爐

引用:
原帖由 siuhung 於 2022-8-12 09:38 發表
斯里蘭卡 當日都退出架,仲叫停中國係當地合作興建的港口,咁斯里蘭卡個結果係點?愛沙 同 拉脫 好大可能會成為另一個斯里蘭卡 呢!
因為當時斯理蘭卡選咗個反華總理上台,但最後都永返中國返去做基建。因為發覺只有中國又有錢又肯投資又做得到呢類基建

引用:
原帖由 ellaeni 於 2022-8-12 09:54 發表
美國代理人已經完全湛入呢啲東歐國家的權力中心, 純粹為美國的利益服務
以往嘅東歐前蘇聯衞星國而家最親美,反中俄。佢哋反俄羅斯會夾帶反華

引用:
原帖由 赤共 於 2022-8-12 10:01 發表
正常國家都唔會同戰犯同極權合作啦
所以全世界一中政策是中國, 不是台灣...

呢D係弱小國家既悲哀. 明知狗主係隊你去死, 都要含淚赴黃泉.

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-8-12 09:56 發表

波羅的海三國好多事都齊上齊落,弱國都要圍爐
問題係 之前歐洲點都有德法兩個撐住個經濟
但而家連德法都唔掂
何況其他歐洲國家

如果俄烏戰事今年 明年初無法停戰
歐盟持續對俄制裁
歐洲真係P硬K

之前德國商家佬話立陶宛再唔改善對中關係 就會撤廠
果時立陶宛已經哇哇叫
黎緊情況持續
製造業將會出走 遷去亞洲各國
無製造業去消化大量勞動人口
你覺得佢地會有乜野事會發生

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-8-12 09:59 發表

因為當時斯理蘭卡選咗個反華總理上台,但最後都永返中國返去做基建。因為發覺只有中國又有錢又肯投資又做得到呢類基建
唔好再評價人哋了。
而家應該擔心大陸借畀錫蘭的錢重收唔收得番,
正係准佢哋「以土地抵債」,
將港口/基建租借畀大陸抵債。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-12 10:11 發表

問題係 之前歐洲點都有德法兩個撐住個經濟
但而家連德法都唔掂
何況其他歐洲國家

如果俄烏戰事今年 明年初無法停戰
歐盟持續對俄制裁
歐洲真係P硬K

之前德國商家佬話立陶宛再唔改善對中關係 就會撤廠
果時立陶宛已經哇哇叫
黎緊情況持續
製造業將會出走 遷去亞洲各國
無製造業去消化大量勞動人口
你覺得佢地會有乜野事會發生