• 瀏覽: 43,801
  • 回覆: 452
  • 追帖: 1
+11
好行夾唔送,以後千祈唔好返轉頭...

為咗下一代,帶埋你走。
為咗上一代,唔帶你走。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-11 21:58 發表
成篇野冇講佢地以乜為生!老公做乜工作!淨講D無無謂謂野!
Youtuber 為生,有粉絲就有錢,至緊要講啲野有粉絲

要下一代做英國二等公民,而不做中國人,可悲!

甘做英狗難民!害了下代就真!在D英狗面前,永遠都抬唔起頭!記得唔惦咪撚回頭呀!

最重要係
唔好畀班仆街返香港

三個黑衣人,可悲!

引用:
原帖由 st105 於 11/8/2022 22:07 發表

在油管的移英 kol 全部都只係講..乜乜地區好…乜乜校網…超市大…啲人 nice….屋好大….去吓公園…餵下天鵝..又乜又柒….但從來唔交代做乜工作為生。 
當然報喜不報憂,如果唔係點「鼓勵」到其他黃絲一齊過去?當然亦可以「威」畀正常人睇,等其他人以為佢移英後過得好開心。

早走早著!

其實啲人有冇問番90年代走咗個50萬真正有錢嘅中產?當時嗰班人9成都移民加拿大澳洲,邊度有人會揀英國,英國得一個城市入到全世界宜居城市頭50。其實為仔女先係最無知。當時走嘅人仔女喺外國畢業,根本都搵唔到嘢做,英國投資銀行搵個香港人都冇。畢咗業一年半載咪又係返曬香港做嘢。之後啲父母想見仔女咪有跟住回流。而家90年代走嗰幾十萬人八九成都已經返返香港。你同佢講民主佢笑一笑,話投過兩次票之後已經再冇投票。乜你覺得個國家得兩個政黨,啲政策八九成一模一樣,有分別咩?

引用:
原帖由 smart889 於 11/8/2022 22:23 發表
呢班人唔放棄香港身分證,心理學角度睇,都係覺得自己選擇有機會錯,並且唔係一個真正可行的生活,與其背負咁多對親人仔女嘅罪究感,不如做返個正常人🤣
佢哋好要面子,寧願去到英國做奴隸做乞衣,都唔會肯做返正常人。
做返就即係同所有人承認自己俾人呃過、煽動過、利用過,好無面。

引用:
原帖由 gofreego 於 2022-8-11 22:17 發表
移民冇問題,聲稱為下一代就最on9同自私。做父母的,努力搵錢,能夠容許下一代要咩由佢揀,讀咩嘢,去邊到,揀咩理想,係佢的人生,唔係父母的… 
我都覺得成日話移民係為咗下一代只不過是自己的藉口,自己想移民咪講囉,無必要將責任推俾下一代

引用:
原帖由 gofreego 於 2022-8-11 22:17 發表
移民冇問題,聲稱為下一代就最on9同自私。做父母的,努力搵錢,能夠容許下一代要咩由佢揀,讀咩嘢,去邊到,揀咩理想,係佢的人生,唔係父母的… 
根本就係到時撈唔掂,回流咪賴下一代

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]