• 瀏覽: 12,344
  • 回覆: 82
各位Ching,本人忽發奇想,可吾可以如果連續做10天pcr test,都係negative,甘過了関係咪可以豁免隔離呢?因為到社區檢測中心做pcr要240元一次剩10天都係2400元,比起住酒店便宜很多,又不浪費人手及金錢,可行嗎?請多多指教!

引用:
原帖由 sam1681818 於 2022-8-13 17:29 發表

反正只要有一個帶病毒人士不申報去食肆食野,咩政策都阻止唔到病毒散播,冇可能清零
咪就係抗疫上政府仲係由市民自生自滅,先會有啲靠市民自行申報嘅政策!

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-8-13 18:27 發表

咪就係抗疫上政府仲係由市民自生自滅,先會有啲靠市民自行申報嘅政策!
咁師兄有咩方案可以強制帶病毒市民自願申報?就算政府全民檢測,亦有穩性帶病毒人士走漏,咁點先可以做到張自私的市民變成不自私?任何政策都不能百份百無走漏,主要是靠市民自律,無奈香港實在太多自私精,有什麼辦法呢?

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2022-8-11 17:39 發表
如何清零才是核心問題,如果做不到,就要考慮其他方法。
無錯,清零抗疫會令香港經濟都清零,點解決先?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-13 10:47 發表

他是一月份講,依家佢會話3+4好,共存好
哦...而家應該無咩人再會講清零,因為不設實際

引用:
原帖由 sam1681818 於 2022-8-13 20:17 發表

咁師兄有咩方案可以強制帶病毒市民自願申報?就算政府全民檢測,亦有穩性帶病毒人士走漏,咁點先可以做到張自私的市民變成不自私?任何政策都不能百份百無走漏,主要是靠市民自律,無奈香港實在太多自私精,有什麼辦法呢?
講咗兩年幾講到口臭,國家個套行咗咁耐俾香港跟又唔跟,係要自我創作搞到四不像咁,有啲政策又要嚴過國家咁但對疫情又無幫助,亂咁來,應做唔做,淨係揀啲易做來做。
淨係上次叫人全民快測,唔係所有人要upload結果上去就已經係錯架啦,澳門有辦你睇,唔upload陰性結果就變黃碼公交都唔俾你上。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-8-13 23:16 發表

講咗兩年幾講到口臭,國家個套行咗咁耐俾香港跟又唔跟,係要自我創作搞到四不像咁,有啲政策又要嚴過國家咁但對疫情又無幫助,亂咁來,應做唔做,淨係揀啲易做來做。
淨係上次叫人全民快測,唔係所有人要upload結果上去就已經係錯架啦,澳門有辦你睇,唔upload陰性結果就變黃碼公交都唔俾你上。
Upload結果可以做假既啫,你知香港某些人幾叻架啦,反中反上腦,點會咁聽話

引用:
原帖由 sam1681818 於 2022-8-13 23:31 發表

Upload結果可以做假既啫,你知香港某些人幾叻架啦,反中反上腦,點會咁聽話
你呢啲講法咪叫畏首畏尾囉,首先假設成效不足就唔去做,而唔係盡做。而家醫院嘅做法係要將自己性名同日時寫係支檢測棒上再影相,酒吧都係相同做法,我公司就要影住電話時間同職員卡去記錄,我一般就開住天文台時鐘去記錄,大把方法去減少做假,啲膠官個腦裝屎先唔去做嗟。

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-8-11 16:22 發表
大公評論頻道

支持清0 ,香港做法作反?
請立即做防疫!

「與病毒共存」要不得
為了製造一種虛假安全感,西方國家一直把新冠肺炎形容為大號流感,但香港正被Delta和Omicron夾擊,兩者都出現過死亡個案,香港長者的接種疫苗率又偏低,萬一放棄抗疫,後果不堪設想。
第五波疫情雖然兇猛,但我們不妨參考去年5月21日廣州爆發Delta疫情,當時10日之內傳五代,但廣州 ...
太公報學人講自由先係作反

大家要留意篇報導係1月25日的。

當時情況尚算可控,如有決心,清零是有希望的。只因主事者怕事、拖延,搞到一發不可收拾。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-8-13 23:44 發表

你呢啲講法咪叫畏首畏尾囉,首先假設成效不足就唔去做,而唔係盡做。而家醫院嘅做法係要將自己性名同日時寫係支檢測棒上再影相,酒吧都係相同做法,我公司就要影住電話時間同職員卡去記錄,我一般就開住天文台時鐘去記錄,大把方法去減少做假,啲膠官個腦裝屎先唔去做嗟。
事實就係事實,跟政策無關,是否要全港市民禁足一個月去做核酸檢測,無論人手、管理、技術上跟本做不到,硬要做只係燒銀紙而已,各下有什麼有效的方案嗎?有心要作弊,點難到香港人,抗疫要全港市民齊心自律才有效,以香港人的質素加200幻未走,清零跟本無可能,算把啦!

引用:
原帖由 食家牛 於 2022-8-11 16:22 發表
大公評論頻道

支持清0 ,香港做法作反?
請立即做防疫!

「與病毒共存」要不得
為了製造一種虛假安全感,西方國家一直把新冠肺炎形容為大號流感,但香港正被Delta和Omicron夾擊,兩者都出現過死亡個案,香港長者的接種疫苗率又偏低,萬一放棄抗疫,後果不堪設想。
第五波疫情雖然兇猛,但我們不妨參考去年5月21日廣州爆發Delta疫情,當時10日之內傳五代,但廣州 ...
經驗清零人人識

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]