• 瀏覽: 34,109
  • 回覆: 12
+4
誤會啫, 當庭無罪釋放 專業人士點會高買

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-8-11 17:40 發表
「偷竊一個西瓜、一個蜜瓜、兩包布丁、兩包藍莓、兩包刺身、一包壽司和一包雞」。
偷咁多嘢,好易被人發現㗎。
古龍 : 最危險的地方就是最安全的地方 犯罪心理學 : 偷一大堆先似唔係偷

引用:
原帖由 bbq491 於 2022-8-11 18:41 發表

偷西瓜 你睇法官會唔會信嘍
人証物証俱在 唔係法官唔信就得

引用:
原帖由 okla3 於 2022-8-11 21:16 發表

廿萬人工都要偷嘢,世風日下 人心不古要重判!
廿萬人工係一個人人工, 應該四十萬人工

引用:
原帖由 CYCLER 於 2022-8-11 22:39 發表

我以為你俾咗,你又以為我俾咗,點知其實兩個都無俾,但係就照推住成車嘢去超市出口............卦

講真,Paywave俾錢,如果無望到實嗰個盒仔,好多時都唔知到底係咪已經俾咗
超市俾咗錢會有單印出嚟, 點會唔知俾咗未八達通搭地鐵先冇單

引用:
原帖由 windiw_wa 於 2022-8-11 22:52 發表
not able to understand why they did that 
又唔係神仙, 人有貪嗔癡都好正常 貪念無分貴賤

引用:
原帖由 ifung5 於 2022-8-11 23:01 發表
水洗都唔清
唔洗灰心 到時交成尺厚求情信, 要睇成尺厚文件 睇到眼到濕埋, 法官一定好感動, 無罪釋放

引用:
原帖由 kkchan905 於 2022-8-11 23:02 發表
成五十歲人, 有經驗的醫生, 兩人每月收入應該超過三十萬, 咁都貪, 難理解。
貪本來就係人性之一, 同收入無關係

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-12 00:44 發表

以前有單aeon偷嘢又係成個basket都係新鮮食物, 又係一件日用品或其他雜貨都冇!! 因為新鮮食物冇防盜條碼, 之前報道講過, 澳洲超級市場好多蝕錢, 因為好多人偷新鮮食物, 出閘唔會響
aeon雜貨都冇防盜條碼, 你去自助counter check out 都冇消磁呢樣野

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2022-8-12 12:24 發表

高買初犯
任何人
都大多不會判得重

吾係重罪
罪唔重, 但係高層會迫你自己走

引用:
原帖由 marco.jai 於 2022-8-12 11:56 發表

就算罰錢都一定唔會罰超過5000, 因為如果罰超過5000, 就會留案底, 肯定唔會比佢哋兩個有案底
盜竊罪刑事罪   任何人干犯 盜竊罪 ,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁10年,並會留有案底。

引用:
原帖由 黃昏進擊的香腸 於 2022-8-12 13:58 發表

咁人哋加埋搵幾十萬一個月
點會唔make sense
你以為靚女就唔洗疴屎呀 搵幾十萬一個月就唔會犯法 呢個係乜野道理

照道理保安當時應該向二人道謙 誤會咗2位幾十萬一個月醫生 Aeon經理點解仲要報警 律政署見到 2位被告幾十萬一個月 有錢唔會偷野 應該無罪推定先係drop咗case 點解個case仲要上庭

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-8-12 21:22 發表
奇...應該高薪厚職...做乜偷? 1600蚊呢個數,應該對佢地離講只係小數目。
當你以為無人見到 社會道德規範就唔存在 原始動物 野性的呼喚就出現 好似最近 有對男女以為無人睇到 係露台野外露出 日本AV系列時間停頓, 當全世界人靜止, 你會做d乜 偷野都係一樣: 你睇我唔到, 你睇我唔到, 你睇我唔到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]