• 瀏覽: 35,614
  • 回覆: 181
+2
內地政府正在晶片行業掀起一場聲勢浩大的反腐風暴。美國媒體《彭博社》9日報道說,北京此舉實際上源於中共中央政治局對於中國半導體行業多年來接受

篇文的內容有估計的成份,不過近日多位芯片大佬落馬也是事實。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/802392/彭博-北京嚴打晶片業高管查腐敗-不滿花大錢仍被美國-卡脖子

美國之音,算數罷了。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-10 21:47 發表
內地政府正在晶片行業掀起一場聲勢浩大的反腐風暴。美國媒體《彭博社》9日報道說,北京此舉實際上源於中共中央政治局對於中國半導體行業多年來接受

我覺得就算係事實,都不是壞事!

換下人,就多d新 idea

唔係喎,呢度D"專家"話中國連太空站都造到有乜理由晶片咁"簡單"都造唔到呀?又話彎道超車,人地越打壓中國越進步咩?

任何腐敗都會嚴打,正如香港黑暴一樣,不可手下留情。

提示: 違規內容已被屏蔽
『國家集成電路產業投資基金股份有限公司總經理丁文武曾警告,中國「彎道超車」發展芯片技術的戰略「不現實」。』

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-8-10 21:56 發表
唔係喎,呢度D"專家"話中國連太空站都造到有乜理由晶片咁"簡單"都造唔到呀?又話彎道超車,人地越打壓中國越進步咩?
太空站,導彈,核彈,衛星
以上全部都唔係一話做就一年起貨,全部都經歷20年以上研究,芯片呢幾年因為美國制裁先開始有政策重視,你一下子就要人用外掛立即完成研究,你都好野蠻下喎

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-8-10 21:56 發表
你估2奈米晶片真係咁易做?咁細嘅晶片做出嚟都喺手機度,太空站咁大件,28奈米都夠有突,更何況係電動車。

美狗又嚟老作.

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-10 21:47 發表

好似香港政府資助受疫情影響既公司,都有人趁機呃錢,真係冇乜咁出奇

唔係卦,假文咋卦,咁大舊錢點都有多重監管卦,點會咁兒戲話呃就呃呀?Anyway,呀耶乜唔係可以自己生產芯片咩??之前見有啲白痴打晒非支話出口返去佢老美過喎,家陣又卡咩撥子呢???莫名其妙

由一開始就嚴打混水摸魚的騙子。科技不是靠吹出來的,掛個牌開下會攞咗撥款但無人做嘢,一路都有監管。

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2022-8-10 22:22 發表

太空站,導彈,核彈,衛星
以上全部都唔係一話做就一年起貨,全部都經歷20年以上研究,芯片呢幾年因為美國制裁先開始有政策重視,你一下子就要人用外掛立即完成研究,你都好野蠻下喎
唔好搞錯,我係一個實事求是的人,呢D全部唔係出自我把口,而係一班香討"專家"講的,你唔信可以睇返佢地D留言

中國人「吃美國飯砸美國鍋」自然會被封殺

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]