• 瀏覽: 35,643
  • 回覆: 181
+2
@hfceddie

我記得舊年有人答過你中國既太空成就有乜野喎,你比人串到面黃後無聲出
一話答唔到時加人地入黑名單然後扮睇唔到?

咁快就唔記得? 
立場決定智商注定做一世戇鳩仔架

衰得過美國佬要跟中國尾,又要資助晶片業

當然美國既資助比人袋袋平安肯定唔算腐敗
大把方法合法化

其實大陸既晶片逆差縮窄左幾多,係D戇鳩黃撚先睇唔到
美國晨早就發覺唔對路,唔係洗鬼學?
成日話自由市場,都要自己打自己臉去補貼,就知情況對美國有幾嚴峻

如果冇料到既, 重浪費時間去留意???? 

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-8-11 07:46 發表

有咩新技術同突破? 你覺得我哋一般人會知道咩? 唔知道係咪等於冇? 官方無講係咪等於無呢? 你拎呢d野嚟爭論, 一般人答你唔到係正常, 咁係咪等於你贏? 如果你話係既咪係囉, 已經唔使討論, 反正你都唔理人講咩, 一句就話有咩新技術突破就完? 呢d說話我都識講啦, 咁我又問返你美國嚟緊又有咩新技術, 新突破呀?你答到咩?最多又咪係google搵d資料出嚟尻up下當自己知道囉, 咁樣好勁咩?
"咁我又問返你美國嚟緊又有咩新技術, 新突破呀?"

如果你有聽書,就知道答案已經俾咗你:韋伯望遠鏡。

當然仲有好多中國想要,而美國又唔肯賣嘅嘢。

引用:
原帖由 rickychan3064 於 2022-8-11 07:25 發表

貪腐好正常。但經常有貪腐應該如何處理?靠明君?靠制度?靠制度又冇司法獨立、言論自由等等!靠明君,明君一個人可以處理多少案? 總之就係貪官捉一批,換另一批上嚟。
西式民主制度國家貪腐仲經常...

最高果班都貪都常有出現,咪就你你講既換一批,另一批上來...

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-11 08:19 AM 發表

"咁我又問返你美國嚟緊又有咩新技術, 新突破呀?"

如果你有聽書,就知道答案已經俾咗你:韋伯望遠鏡。

當然仲有好多中國想要,而美國又唔肯賣嘅嘢。
吓, 望遠鏡? 我仲以為整左隻飛碟出嚟咁巴閉, 呢d都拎出嚟講, 咁中國都做了空天飛機出嚟飛左幾次啦, 不過無高調拎出嚟講姐, 係人都知既好心就唔講啦, 唔通美國仲未成功研發高超音速導彈, 我哋又成日講咩?中國同俄羅斯都有, 係得美國無, 咁無面既事, 仲話自己世界一哥? 美國佬食屎啦

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-8-11 08:53 發表

吓, 望遠鏡? 我仲以為整左隻飛碟出嚟咁巴閉, 呢d都拎出嚟講, 咁中國都做了空天飛機出嚟飛左幾次啦, 不過無高調拎出嚟講姐, 係人都知既好心就唔講啦, 唔通美國仲未成功研發高超音速導彈, 我哋又成日講咩?中國同俄羅斯都有, 係得美國無, 咁無面既事, 仲話自己世界一哥? 美國佬食屎啦
"吓, 望遠鏡? 我仲以為整左隻飛碟出嚟咁巴閉, 呢d都拎出嚟講"

你真係無知、淺陋得好交關喎!

中國同俄羅斯都有, 係得美國無?

"The United States has successfully tested a Raytheon Technologies Corp air-breathing hypersonic weapon capable of speeds faster than five times the speed of sound, making it the third successful test of that class of weapon since 2013, the Pentagon said in a statement on Monday.2022年7月19日"

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-8-11 08:53 發表

其實老美既再勁都唔關小黃人事...
搵人地既野去認屎認屁 ....

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-10 21:47 發表
內地政府正在晶片行業掀起一場聲勢浩大的反腐風暴。美國媒體《彭博社》9日報道說,北京此舉實際上源於中共中央政治局對於中國半導體行業多年來接受

有估計的成份😂😂😂😂

師兄都好寬容,

老作就老作啦,唔怕直接講。
西方媒體係容許打住言論自由嘅招牌老作。

😅

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-8-10 21:51 發表
美國之音,算數罷了。
同意師兄講法。

香港01都已經係仆街啦,仲要引述彭博,引述美國痴音。

老作加老作。

全力支中央到打壓呢類垃圾媒體

引用:
原帖由 rickychan3064 於 2022-8-11 07:25 發表

貪腐好正常。但經常有貪腐應該如何處理?靠明君?靠制度?靠制度又冇司法獨立、言論自由等等!靠明君,明君一個人可以處理多少案? 總之就係貪官捉一批,換另一批上嚟。
e個咪就係明朝番板,由朱元章算明君,殺貪官絕不手軟,到後來明中後期,冇左明君,D貪腐,賣官,私吞官款...嚇死你

引用:

吋人地個太空望遠鏡,吾識科技出來柒
無知真可怕,但無知得來又扮代表就真係....

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-11 09:01 發表

"吓, 望遠鏡? 我仲以為整左隻飛碟出嚟咁巴閉, 呢d都拎出嚟講"

你真係無知、淺陋得好交關喎!

中國同俄羅斯都有, 係得美國無?: ...
好無知,美國至今測試都是失敗多,祇成功了兩次,仍是在開發中,中俄的早已入役,俄的甚至在烏克蘭中成功擊中目標。美國超音速導彈遠遠落後中俄是甚本常識。

引用:
原帖由 achau 於 2022-8-11 10:08 發表

好無知,美國至今測試都是失敗多,祇成功了兩次,仍是在開發中,中俄的早已入役,俄的甚至在烏克蘭中成功擊中目標。美國超音速導彈遠遠落後中俄是甚本常識。
其實無野好比架!

老美的高超音速,係想係擺戰機/無人機,
而中俄,就係導彈,
研究方向唔同。

當然,美國都有研究高超音速導彈,但就唔及中俄。

引用:
原帖由 Bitcoin 於 2022-8-11 09:22 發表

有估計的成份😂😂😂😂

師兄都好寬容,

老作就老作啦,唔怕直接講。
西方媒體係容許打住言論自由嘅招牌老作。

😅
但近期大量芯業相關官員和高層(包括工信部部長)落馬係事實。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]