• 瀏覽: 35,650
  • 回覆: 181
+2
引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-8-10 22:08 發表
證明中國做得好好。
當然好喇,年年都嚴打腐敗,但年年都播同一套劇…..畢打自己人;最後係官黑團結一致,一年比一年更腐敗。你睇現在既香港已黑社會化就清楚喇,鄉政警黑合作,連廉政啊一都要去擦鞋宴,簡直針都插唔入一枝。

除咗恭喜,當然要講國家做得好喇!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-10 21:47 發表
內地政府正在晶片行業掀起一場聲勢浩大的反腐風暴。美國媒體《彭博社》9日報道說,北京此舉實際上源於中共中央政治局對於中國半導體行業多年來接受

美畜日日抹黑中國👎👎

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-8-10 21:51 發表
美國之音,算數罷了。
哩次我真心希望佢報嘅係堅料,班人咁貪腐唔做嘢,唔打唔得,畢竟國家花咗咁多錢。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-11 04:10 AM 發表

中國嘅太空站同以前美蘇嘅比較,有乜嘢技術突破、成就?

打個比喻,如果人哋嘅係哈勃望遠鏡,中國嘅係韋伯,咁就值得吹噓嘅。
你以為上太空咁易? 中國比美國遲起步 幾十年, 都可以追上嚟, 而家中國航天科技水平絕不下於美國, 同埋中國太空站不像國際太空站有其他國家共同合作, 中國太空站完全係由中國一個國家一手一腳建設的, 能夠做到這些絕不是容易, 這完全是反映一個國家實力的表現, 你又唔見果d歐洲國家做到? 日本韓國呢? 佢哋做唔做到? 而家講緊國際太空站就嚟要退役, 俄羅斯話唔玩, 美國如果有能力就唔使延長國際太空站退役時間啦, 應該自己再做一個新既, 規模比中國更大更先進先係, 但呢刻美國已經力不從心, 唔係話想做就做啦, 咁你話將來會點? 中國超越美國係遲早既事

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-8-11 06:44 發表

你以為上太空咁易? 中國比美國遲起步 幾十年, 都可以追上嚟, 而家中國航天科技水平絕不下於美國, 同埋中國太空站不像國際太空站有其他國家共同合作, 中國太空站完全係由中國一個國家一手一腳建設的, 能夠做到這些絕不是容易, 這完全是反映一個國家實力的表現, 你又唔見果d歐洲國家做到? 日本韓國呢? 佢哋做唔做到? 而家講緊國際太空站就嚟要退役, 俄羅斯話唔玩, 美國如果有能力就唔使延長國際太空站 ...
對你嘅長篇大論,我仍然係呢一個回應:中國嘅太空站同以前美蘇嘅比較,有乜嘢技術突破、成就?

試舉例以說明之。

美畜仲蠢撚過豬,所有科技都係偷自日韓台同埋北美華人 ! 中國擁有真正人類嘅科技力量上天下海完全冇難度,高科技樣樣出神入化。只要殺死所有美畜寄生蟲,中國絕對有能力亦都有決心帶領人類科技再創高峯 !

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-8-10 22:41 發表
唔係卦,假文咋卦,咁大舊錢點都有多重監管卦,點會咁兒戲話呃就呃呀?Anyway,呀耶乜唔係可以自己生產芯片咩??之前見有啲白痴打晒非支話出口返去佢老美過喎,家陣又卡咩撥子呢???莫名其妙
老美自己就生產唔到勒
仲推個晶片法案,迫私人企業去美國生產,又不能供應比大陸。

你地調轉晒講。
講自由經濟美國已經連自己原則都無埋。
就算迫番美國生產,都唔係國企係私人企業都唔係屬於美國啦

嚴打混水摸魚的騙子,很合理。
之前不少人借研究芯,大撈錢然後玩倒閉跑路。

引用:
原帖由 mib04 於 2022-8-10 22:08 發表
『國家集成電路產業投資基金股份有限公司總經理丁文武曾警告,中國「彎道超車」發展芯片技術的戰略「不現實」。』
有邊間晶片商係屬於國有資產?
Intel, Google 可以隨時離開美啦

全世最多高科技包括晶片就係中國係事實。
只係如果中國發展到晶片, 晶片商以後唔駛再做。
好似太陽能板,依家連LCD 面板LG 都做唔住要放棄,就係中國政府擁有既半私營國有企業白菜化。將來係中國控股既晶片公司壓迫私人晶片商咋

美國推晶片法案,想收歸晶片公司國有化咩?

其實都唔係投入幾多錢嘅問題,有時係人才嘅問題,要細心思考怎樣才能吸引頂尖人才,作為開發嘅領導!

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-8-10 22:41 發表
唔係卦,假文咋卦,咁大舊錢點都有多重監管卦,點會咁兒戲話呃就呃呀?Anyway,呀耶乜唔係可以自己生產芯片咩??之前見有啲白痴打晒非支話出口返去佢老美過喎,家陣又卡咩撥子呢???莫名其妙
美國之陰。。。

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-8-10 23:14 發表
打擊貪腐好正常, 唔通晶片突破得快就可以容忍貪腐?

唔通好似韓國咁, 為行業發展就應該特赦貪腐既高層????
貪腐好正常。但經常有貪腐應該如何處理?靠明君?靠制度?靠制度又冇司法獨立、言論自由等等!靠明君,明君一個人可以處理多少案? 總之就係貪官捉一批,換另一批上嚟。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-11 06:47 發表

對你嘅長篇大論,我仍然係呢一個回應:中國嘅太空站同以前美蘇嘅比較,有乜嘢技術突破、成就?

試舉例以說明之。
中國太空站當然有創新,例如霍爾推進器,用電就可推進,國際太空站仍要靠俄羅斯的飛船用化學燃料推進,另中國太空站的太陽能板的效率大幅領先國際太空站的。另中國太空站單個倉段世界最大,代表大陸的火箭技術進步。
最重要是整個太空站是大陸獨力完成,美俄要合作才能建成國際太空站,這方面大陸已是完勝。

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2022-8-10 22:29 發表

你估2奈米晶片真係咁易做?咁細嘅晶片做出嚟都喺手機度,太空站咁大件,28奈米都夠有突,更何況係電動車。
吾識科技

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-11 06:47 AM 發表

試舉例以說明之。
有咩新技術同突破? 你覺得我哋一般人會知道咩? 唔知道係咪等於冇? 官方無講係咪等於無呢? 你拎呢d野嚟爭論, 一般人答你唔到係正常, 咁係咪等於你贏? 如果你話係既咪係囉, 已經唔使討論, 反正你都唔理人講咩, 一句就話有咩新技術突破就完? 呢d說話我都識講啦, 咁我又問返你美國嚟緊又有咩新技術, 新突破呀?你答到咩?最多又咪係google搵d資料出嚟尻up下當自己知道囉, 咁樣好勁咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]