• 瀏覽: 8,943
  • 回覆: 61
香港班廢官特色, 咩都係錢錢錢錢

紅酒可以免稅, 紅酒需要砍伐多樹林去種葡萄, 咁樣間接鼓勵砍伐樹林, 又環保?
私家車過多, 牌費處於低收費, 又唔見佢大幅加收, 就算電車一樣, 發電好環保呀, 又唔一刀切大幅加牌費? 唔係鼓勵市民用公共交通工具咩?

只識向一般市民開刀, 好極有限

加至2元讓市民「肉赤」

好多人都唔會肉赤喎~~尤其工人姐姐
Sir ..... 無帶袋

不如收十蚊,即刻無晒膠袋,以結果為目標,一定要快先得。

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-11 07:40 發表

2017年去德國,好多老人家執膠樽去超市回收機,搵生活費
呢個玩法好多年前都有,我零幾年在德國返工,超市果部大機收膠樽跌銀仔出嚟,玻璃樽回收一盆盆就如香港牛奶樽玩法,買麵包無袋就係無最多有張牛油紙即買即吃,大袋就收錢,垃圾桶不分類收垃圾工人可以拒收由你門口堆山,堆得多報警罰錢,基本上冇乜垃圾,煙頭除外

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-8-11 11:13 發表

個個市民揸住六個一毫比錢……一推毫子請問點入銀行呀?阿尊貴嘅立法會議員,除左識鬧黃人之外你地可唔可以有d常識呀?
check IQ

引用:
原帖由 victorkc 於 2022-8-10 22:38 發表
on9先用膠袋費黎當環保,你夠膽咪禁用膠袋囉。
支持禁止使用,製造,買賣,贈送一次性使用的塑膠產品

引用:
原帖由 秋天遇到了草稿 於 2022-8-10 19:47 發表
政府建議將膠袋徵費由5毫加至1元,今年底起實施,立法會議員謝偉銓早前就徵費款額提出修訂,建議加至2元。立法會相關附屬法例小組委員會今日(10日)召開會議討論。席間多名議員就是否加至2元激辯,有人認為令市民「肉赤」有助減少棄置,有人則認為這是向基層「開刀」。民建聯何俊賢則提出,不如考慮徵費只收現金,令用家感到麻煩而不收膠袋。

何俊賢發言時表示,討論市民「幾錢先會肉痛」沒有意思,因為「肉痛」的都是基 ...
又係比錢買就唔濫用.

環保組織只拿特區政府資助,建議特區政府取消太多環保組織名稱,發展環保產業和行業錢生錢

發展環保行業審度行業賺錢能力,勞動成本和人口,可以創造幾多利潤

發展現代化環保工業可以為特區創造多少利潤

看特區是否有優勢,發展環保工業可以為特區帶來多少利潤

國內不斷研發新能源技術,不斷降低成本為新環保注入動力。特區要不斷發展環保技術一定要降低成本,提升利潤和行業生存為特區賺錢

特區環保保工業,營運成本高,科技水平低的問題要解決

咁多年以為個名係何儍賢,
自己搞錯了... 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]