• 瀏覽: 9,445
  • 回覆: 53
  • 分享: 2
又認罪
又求情
啲 Yellow Objects 宜家先知打完飛G係要找數?





母公司為國泰航空的香港快運,其乘客資料在2019年底被一名前地勤人員非法取用,登入前特首梁振英兒子梁傳昕的登機帳戶,靠害替梁氏一家購買逾3,000港元額外膳食及行李寄艙等服務。該名前地勤早前承認刑事毀壞罪,今早(10日)在東區裁判法院被判處80小時社會服務令。                                               

                                               
                                                                                                被告黎紹泓(24歲、便利店兼職員工),案情指他曾受聘於香港快運的地勤服務代理商。2019年12月1日,梁傳昕為他和家人購買香港快運的日本來回機票,及後一名香港快運地勤職員將梁的資料公布於WhatsApp群組。被告輾轉知悉後,利用該些資料在網上更改梁的用戶資料及預訂服務,如預訂24份飛機餐及將用戶名稱改做「梁屎」等。事後有香港快運職員覺得可疑且揭發事件,警方接手調查後拘捕被告,他在警誡下招認因一時貪玩而「改啲餐單想整蠱吓佢哋」。同案另一被告郭尚文(22歲、地勤人員)仍未答辯,押後至8月24日再訊。                                               
                                               
                                                                                                辯方替黎求情指,他的報告內容正面,並對於因為自以為是「好搞笑」的惡作劇而犯案一事感到後悔。感化官在報告中建議判罰感化令,但不建議判處社會服務令,因為考慮被告平日需照顧患有骨癌的母親,可能無暇兼顧社會服務令工作。惟裁判官判刑時指,感化官不建議判處社會服務令的理據薄弱,加上案件情節嚴重,判刑須反映嚴重性,及被告表示願意履行社會服務令,故判處他接受80小時社會服務令。
原文網址:盜梁振英兒子帳戶買24份飛機餐 前地勤認刑毀判80小時社服 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220810/bkn-20220810113123504-0810_00822_001.html?fbclid=IwAR3v9HLKqy9ll6KfC3FT0qktRfaU_QU0hDZuK7VsRkZRHZAZFzFhkzExFig

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220810/bkn-20220810113123504-0810_00822_001.html?fbclid=IwAR3v9HLKqy9ll6KfC3FT0qktRfaU_QU0hDZuK7VsRkZRHZAZFzFhkzExFig



老友們,無論你哋班膠手點樣去封鎖言論,都掩蓋唔到事實真理嘅,唯一掩蓋到嘅就係你哋嘅格局。
24歲貪玩? 他只是個孩子系列?



有案底, 玩能完 


引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-10 13:45 發表
又認罪
又求情
啲 Yellow Objects 宜家先知打完飛G係要找數?




母公司為國泰航空 ...
黃人腦殘
24歲人仲做埋D小學雞嘢,仲以為自己好型
好多黃人嘅寫照



[隱藏]
 蠢過隻豬


做得黃C 肯定白痴......


自己要照顧老母就生性做人啦!
而家僕街啦!



判太輕吧,


老母有事好心就比心機做嘢啦 唉


[隱藏]
柒出個未來


判甘輕?最少叫佢一次過食晒24份餐


嘩,好有阻嚇力,巧驚驚


判刑太輕無阻嚇力


呢單好笑


[隱藏]
其實你搞咁多野,都係梁振英兒子最多損失$3000,仲走去改佢個名,有乜好笑?佢有乜大損失,當你用電腦登入、改乜名,幫佢訂D乜?全部有紀錄,幾時丶用乜電腦丶乜野時間,如果係機場地勤寫字樓一定有錄影系統,而家人地一報警,你認罪判80 小時社服,又留案底,以後大公司都做唔到,輸咗你自己往後嘅人生,真係ON9無極限!


鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]