• 瀏覽: 8,181
  • 回覆: 25
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 FENFAY 於 2022-8-10 14:15 發表
四成大學升學率是不是太高了?都快跟大陸看齊了,在我那個年代還是低於兩成的.
人少比例咪高佐囉,以前以為香港會成千萬人大都會

中大一日仲係老尾狗段喪志做校長,一日暴大污名不除 !
6狀元應該北上讀大學,首先已可擴濶眼界,見識祖國河山,大有助於前途發展..

以前2000年代初,中大數學系median AL都有2個A
現在DSE班傻仔,連線性代數都讀唔掂都敢入數學系,真係不知死
DSE 數學個課程又廢
複數淨係識教加減乘除,
連以前 a maths 教的阿根圖都不講,
搞到班學生以為複數淨係用來做二次方程有得開方
一味只知道計算,違背數學的本質
複數幾何意義無提,
作為 algebraically closed field,代數基本定理成立的意義更加無講
以前pure maths 起碼講下 roots of unity z^n = 1 做到一個引子
明明複數後面的理論是好廣闊好漂亮,好似 Riemann 曲面理論,
被DSE 個垃圾課程 trivialized 平凡化到機械無聊空洞,簡直是褻瀆!

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-8-10 23:06 發表

又係D入唔L到大學嘅廢坑,一陣窮L臭酸味
我 AL 3A1B 入大學數學系讀到 mphil
再留學研究拿到 PhD

升獲大學壓力還比中學大,上學時間長兼要寄宿,功課量更多

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-8-10 10:37 發表
要小心'暴大'嘅臭朵.
有段狗校長個朵實臭

引用:
原帖由 chkhl 於 2022-8-11 02:10 發表

我 AL 3A1B 入大學數學系讀到 mphil
再留學研究拿到 PhD
笑L佐出來,又係去外國勢力貼金

香港出多名香港狀元

值得一讚 👏👏👏👍👍👍💪💪💪

提示: 違規內容已被屏蔽
讀書成績好嘅暴徒

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]