• 瀏覽: 32,427
  • 回覆: 132
+4
引用:
原帖由 cchhii328 於 2022-8-10 09:38 發表
天文台隸屬商務及經濟發展局
所以不嬲都冇話事權咖啦!
香港最緊要每日正常開市
其實我一直都唔明, 點解天文台唔係一個科學單位而係一個經濟單位,
所有天氣警示都同經濟掛鉤真係一啲問題都冇?

引用:
原帖由 古堡鋒 於 2022-8-10 08:16 發表

香港淪落到同澳門比較。以前系新加坡望我地尾版,上海還未睇到我地燈尾
新加坡人均居住面係香港三倍,人均收收高香港30%,
新加坡人幸福太多了, 仲有咩資格同人地比!

唔明?  係米另一個風來的...

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-10 10:05 發表

其實我一直都唔明, 點解天文台唔係一個科學單位而係一個經濟單位,
咁已經證明到
經濟影響重要過天氣影響
亦都可以話經濟重要過民生

引用:
原帖由 你老有 於 2022-8-10 08:58 發表
在香港……
個風沒有進入 4百……沒藉口掛,
個風屬於 普通級別台風,亦沒進入 4百……沒藉口掛。

在澳門……
今日本身是 天文大潮,宜家要加上有颱風迫,所以就算個風本身不強,亦會擔心有 強降雨量……
若配合 天文大潮關係,可能又會出現 嚴重水浸情況……
選擇掛 8號波,都算合理……
不他掛 8號波的因素,亦不需要考慮了……
成日睇新聞話澳門有天文大潮,其實香港點解無呢D野?大家只係隔離埠,咁近,應該天氣都差不多

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-10 10:05 發表

天文台D官退休
想睇天生活
定睇大孖沙生活
😂😂😂

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-10 12:25 發表

成日睇新聞話澳門有天文大潮,其實香港點解無呢D野?大家只係隔離埠,咁近,應該天氣都差不多
你可以上網查下,
兩個地區的平均陸地水平面高度,
你咪大概可以知道點解 澳門要咁做,而香港就唔去做囉……

或者,你可以當作香港正苦 漏漏地 都得……

乘乘點會益我哋呀!

最終個風轉行偏西食海南雞,而家已經轉返三號,證明呢次太保守掛錯波...

引用:
原帖由 keung135 於 2022-8-10 07:45 發表

民間唔係間間都有咁齊褔利
病假無話一定有薪,只係返唔返工由自己決定!

明日繼續上班。 

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2022-8-10 10:22 發表
唔明?  係米另一個風來的...
同1個

澳門比香港更危險

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]