• 瀏覽: 13,258
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-8-10 10:44 發表

轉移視線一般不會在美國國內做,畢竟有損形象,對大選不利。

估計這只是防止特朗普亂講野而做的"先發制人"。
亦可以威嚇特朗普,造就白色恐怖。
如果特有不法證據,畢竟政治人物沒黑材料可能性很低,更可在未來參選總統前提告令特朗普失去參選資格,或是私下威脅其退選。
所謂抄家唔係毫無理由
特朗普下台後帶走白宮文件
其中有可能涉及國家機密
佢已經違反總統檔案法規
之後佢有交返出黎
問題係FBI去查佢個莊園,認為仲有文件藏係裡面
如果冇把握FBI唔敢咁做,到時空手而回,反落人抄家口實
只要搵到任何相關文件,唔理係咪機密
侵侵就百口莫辯
共和黨支持者當然認為係政治追殺
拜登咁做目的係,證明侵侵係一個違法亂紀的前總統
中間選民點睇至係重點

引用:
原帖由 starr 於 2022-8-10 15:15 發表

「帶走白宮文件涉及國家機密」咁癲既理由竟然真係呃到人?  咁總統離任要留低腦袋先得喎
今年2月美國媒體就有報導
民主國家要選舉,打擊政敵手法
不外乎"養案",養到時機成熟就出手
尤其係選舉在即

美國政客就係鬥衰格,唔好以為佢地有幾高尚
對政敵仁慈就係對自己殘忍
侵侵都唔好得去邊
大家仲記唔記得,侵侵曾經在任內施壓烏克蘭總統
用刪除支助烏克蘭軍費預算威脅
要澤倫斯基去挖拜登個仔啲黑資料

美國國家檔案局追回特朗普擅自帶走的文件 其中包含“國安機密”
美國國家檔案局當地時間18日致函國會議員表示,前總統特朗普卸任並離開白宮時,曾擅自將一批原應繳回的資料帶往他在佛羅里達州的私宅,此后該機構共收回15箱文件,其中包括國安機密。美國國家檔案局稱已就此案通知司法部,司法部將負責進行任何相關調查。
美國國家檔案局的法里洛在發給民主黨籍眾議院監督暨改革委員會主席馬洛尼的信中表示:“國家檔案局已在(被特朗普帶走的)檔案箱中找到標記為‘機密國家安全資訊’的檔案。”法里洛的信中還提到,部分白宮工作人員曾使用非官方電子通訊賬號處理公務,且事後也未將相關內容復制或轉發到官方賬號;該機構正設法取得部分遺失記錄。
新社日前報道,遭特朗普取走的文件和紀念品包括前總統奧巴馬留給繼任者的信件,以及朝鮮領導人金正恩寫給特朗普的書信。
美國國家檔案局透露,部分文件“遭前總統特朗普撕毀”后粘貼在一起,甚至有文件被撕成碎片。這些文件依法應在特朗普任期結束時交回,卻被搬到他位于佛羅里達州棕櫚灘的海湖俱樂部(Mar-a-Lago)。
自特朗普于2021年1月卸任后,馬洛尼的委員會一直在調查其文件處理方式。接獲國家檔案局信件后,馬洛尼在聲明中表示:“這些新資訊加深我對前總統特朗普公然藐視聯邦記錄法,以及對歷史記錄造成潛在影響的擔憂。”
特朗普則透過書面聲明澄清:“國家檔案局根本沒有‘發現’任何新資訊。他們只是應要求提供一般例行性總統記錄,以保存我的政績,並確保遵守‘總統文件法’。”他還強調,如果這件事與他個人無關,“那根本沒什么好調查的”。
依據1970年代“水門案”(Watergate)后制定的“總統文件法”,美國總統卸任后必須將所有與工作相關的筆記、電郵、信函、傳真等書面文件移交給美國國家檔案局。

https://www.sohu.com/a/524006247_120135071

最新消息
如果美國媒體報導屬實,特朗普就大鑊
FBI係佢莊園搜索後搬走十幾箱文件
據講有機密及絕密等級文件
等司法部門整理後,可能會起訴侵侵
唔只用總統檔案法,仲加控間諜法
任何人不得保留及傳播國家機密資料
呢個肯定要坐監
特朗普已經承認有文件放係莊園
但係唔認係機密
理由係佢話自己做總統時已經將所有機密等級文件解密
解密後至帶走,呢個總統權力
所以文件唔算機密
咁都得?
媒體講,侵侵只講部分事實
的確,美國總統可以解密文件
但係有規定左法定程序
唔係總統一個人說了算
到時真係被檢控,單官司就好睇啦
拜登一定想整死佢
如果定罪好大機會冇得去選總統
呢招夠絕,問你死味

引用:
原帖由 雙倍雙倍 於 2022-8-14 10:19 發表

嘻嘻,重點唔係揾到乜嘢,重點係放左D乜
時代唔同
已經唔似以前果個年代
塞包白粉然後砌生豬肉話呢個人藏毒
何況佢係前任總統
從搜索到搬走一箱箱文件
應該有全程錄影存證,封箱到開箱都有監錄
去到莊園一定會宣讀侵侵權利
咁大個莊園,冇可能冇管家或負責人睇住啲FBI搬走咩野
唔怕FBI人員貪心順手偷走啲值錢野?
如果最後證實真有傳言中的機密文件,侵侵就好難甩身
違反總統檔案法已經係事實,侵侵自己都認左
問題係機密文件的認定
如果真有機密文件,多控一條間謀罪
佢仲有何資格去再選總統?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]