• 瀏覽: 36,544
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+25
引用:
原帖由 清風水靜 於 2022-8-9 23:23 發表
如果可以..........尾國已經做了.........問題是成本不可能比小米低.......!!
即使是印度制造.......成本都要高於中國公司.......!!

禁中國手機只是益了印度富豪及貪官..........卻傷害印度基層民眾的選擇....!!
講到手機呢一part 我諗真係無乜邊間公司可以同中國企業爭中低端市場
因為真係幾乎係成本價再加少少賣出去

一路都覺得 今時今日D手機 真係賣到太貴
但如果無好似小米 VIVO 呢D中國企業出D大件夾抵食既手機
我諗手機市場個價一定會高過而家

印度咁做 本來就係想扶植本土企業
事實上 佢地只係食本土市場 就已經可以令本土手機製造商食到肚滿腸肥
成本幾多 佢地根本就唔care
最緊要係扶起自己本土企業先
手機水平如何 價錢係咪值 CP值係咪高過中國公司 都無所謂
最重要係D錢係本土企業賺 而唔係流出去外國

就產業發展角度 你又唔可以話佢地錯
始終印度市場真係好大
只要有心發展 佢地要養起一間甚至幾間公司
絕對唔係難事

但係睇返中國過去經驗 呢D靠國家政策去壟斷市場發展出黎既公司
最後都係經唔起考慮 造成嚴重貪腐 以及合謀分攤市場
反而失去競爭力

引用:
原帖由 wantatogo 於 2022-8-10 00:48 發表

製造到1.2萬但係係2G手機有冇銷量?
結果咪走私。

5G造到平價一早就係兢爭者,
印度人工同廠房會貴過中國?
做唔到兢爭係因為根本無。

除咗造車,有咩係聽過印度製造?
好現實咁講 印度要做 無話做唔到
中國手機廠 早年俾人笑係官方拼裝機
買當時最勁既零件 自己拼出黎
裡面run既 咪又係an
所以印度D廠有心做
可以跟呢條路走

至於人力成本 印度當然係平過中國
但係之前台灣D廠俾當地人搗亂既時候
就已經揭示當地投資環境有幾混亂
上下其手 安插自己人 要撥部分工人名額俾"勢力人士"
再加上當地基建 物流運輸問題 以及周邊供應鏈
你咁計條數 成本未必會平得過中國幾多
甚至埋單計數邊個高邊個低 真係要比一比先知

雖然我都成日笑印度 連廁所都未能夠普及
但係以佢地既人口 以及語言優勢
只要制度上能夠改革 管治上更有前瞻 有計劃 有部署
我認為印度係可以成為威脅中國既製造業大國

當然 係要達成我講既前題
問題係 至少20年內 我唔認為印度可以做到
始終連內部都未能完全整合
話就話係一個國家 但內部邦與邦之間 似係獨立王國

但另一方面去講 印度咁多問題
佢地個GDP都已經可以升到咁高
黎緊會超日本 過歐盟
所以歐美重視印度 並唔係無因

引用:
原帖由 iapple2 於 2022-8-10 06:31 發表

神油有聽過無?還有很多仿製藥,勁多人買癌症藥
呢個真係只有印度先敢做 做得出
佢地係無視藥商專利
總之佢地需要 佢地做得到 就自己做出黎

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-10 07:55 發表

只要制度上能夠改革 管治上更有前瞻 有計劃 有部署
我認為印度係可以成為威脅中國既製造業大國
你都已經講出重點, 呢方面喺印度死結, 印度種姓制度, 土豪割據一方, 貧富懸殊, 節日仲喺玩緊互掉牛屎上身飲牛尿, 日本中標起條鐵路奶野就知印度喺一個乜野國家
其實我一路都覺得歐美係做緊ON9野
中國就算點崛起法 到最後都無法滲透進入佢地國家既權力核心
相反 而家印度裔已經通世界走
唔少國家重要職位 都有印度人身影
所以 印度未來真係有類似中國今日既地位
我諗印度人反殖民之日將不遠

引用:
原帖由 cockroach快走 於 2022-8-10 08:13 發表

去過印度先講啦!井🐸😂😂
你睇下英國前財相 同埋賀錦麗係乜野人先講啦

引用:
原帖由 cockroach快走 於 2022-8-10 10:44 發表

咩人呀?中國人都可以唔認自己中國人啦!

何況印度?井🐸😂😂

你得閒問吓你講嗰兩個,呢10幾年有冇返過印度🤣🤣
你連我講緊乜野都唔知
嘥氣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]