• 瀏覽: 36,541
  • 回覆: 300
  • 追帖: 1
+25
引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-8-10 07:51 發表
唔比印度窮人用高質智能手機,免得他們胡思亂想
或者用黎拍甜片

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-10 00:08 發表

講到手機呢一part 我諗真係無乜邊間公司可以同中國企業爭中低端市場
因為真係幾乎係成本價再加少少賣出去

一路都覺得 今時今日D手機 真係賣到太貴
但如果無好似小米 VIVO 呢D中國企業出D大件夾抵食既手機
我諗手機市場個價一定會高過而家

印度咁做 本來就係想扶植本土企業
事實上 佢地只係食本土市場 就已經可以令本土手機製造商食到肚滿腸肥
成本幾多 佢地根本就唔care ...
講得岩!手機入面功能要好如果要買三星、蘋果、sony 真係全部top型號差不多接近成萬或過萬一部,是得小米、華為 top型號先可以做到手機功能好又可以賣到四、五千元一部

咁咪即係趕走投資者囉, 小米, OPPO喺印度撤資

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-8-9 20:37 發表
美媒8月8日引述知情人士稱,印度為讓疲軟的國內產業恢復活力,打算限制中國智能手機製造商售賣價格低於1.2萬盧比手機,這將打擊小米等中國品牌。彭

...
歷史證明呢啲限價方法根本無法達到目的,只會造成通漲,受害的又係一般民眾

神童有咩野表示

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-10 07:55 發表

只要制度上能夠改革 管治上更有前瞻 有計劃 有部署
我認為印度係可以成為威脅中國既製造業大國
你都已經講出重點, 呢方面喺印度死結, 印度種姓制度, 土豪割據一方, 貧富懸殊, 節日仲喺玩緊互掉牛屎上身飲牛尿, 日本中標起條鐵路奶野就知印度喺一個乜野國家
其實我一路都覺得歐美係做緊ON9野
中國就算點崛起法 到最後都無法滲透進入佢地國家既權力核心
相反 而家印度裔已經通世界走
唔少國家重要職位 都有印度人身影
所以 印度未來真係有類似中國今日既地位
我諗印度人反殖民之日將不遠

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-8-9 20:37 發表
美媒8月8日引述知情人士稱,印度為讓疲軟的國內產業恢復活力,打算限制中國智能手機製造商售賣價格低於1.2萬盧比手機,這將打擊小米等中國品牌。彭

...
牛屎做晶片?歐洲有啲乜嘢可以楂喺手?
你邏輯真係🫣🤣🤣

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-10 08:11 發表

其實我一路都覺得歐美係做緊ON9野
中國就算點崛起法 到最後都無法滲透進入佢地國家既權力核心
相反 而家印度裔已經通世界走
唔少國家重要職位 都有印度人身影
所以 印度未來真係有類似中國今日既地位
我諗印度人反殖民之日將不遠
去過印度先講啦!井🐸😂😂

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-10 00:08 發表

講到手機呢一part 我諗真係無乜邊間公司可以同中國企業爭中低端市場
因為真係幾乎係成本價再加少少賣出去

一路都覺得 今時今日D手機 真係賣到太貴
但如果無好似小米 VIVO 呢D中國企業出D大件夾抵食既手機
我諗手機市場個價一定會高過而家

印度咁做 本來就係想扶植本土企業
事實上 佢地只係食本土市場 就已經可以令本土手機製造商食到肚滿腸肥
成本幾多 佢地根本就唔care ...
我諗印度政客思維,同一d 人思維都差唔多,直線思維,唔夠錢咪印銀紙囉....

如果咁簡單可以解決到問題,根本呢個世界就唔會有經濟問題!

印度呢個做法,最終一定會害到自己經濟....

美媒又係二煽動印度人排中國產品

民主大國操控市場

咁on9的諗法,同一樣手機有平唔要,要貴的

曱甴又出自毀行為,窮人機都冇得用,莫非你大佬要送唉瘋舊貨嚟賣?

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-8-10 07:20 發表
將中國手機廠趕出印度咁你都喺要靠中國入口零件做組裝,中國唔賺手機成品零售溢價就賺你零件溢價,除非你印度叻到可以做埋零部件上游全部工序(手機設計,線路底板,晶片,電池,屏幕,鏡頭,手機殼....),咁你將中國手機廠趕出印度先有用
中國國內運輸係全球數一數二, 如果short parts 好快做到補給。 呢個運輸網咁有系統,唔係咁易追到。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]