• 瀏覽: 36,436
  • 回覆: 300
  • 追帖: 1
+25
引用:
原帖由 wantatogo 於 2022-8-10 02:20 發表

http://theintellectual.net/zh/hong-kong-and-macao-drip/europe-wind-rain/3093-202108g.html

某程度上的真實性,
如果全家移左民唔返印度嘅人就唔係太相同,
種族和相仰的見解上和作者不茍同。
民粹式民主反而係更大原因。
回看一下,台灣都向印度的方式越來越像。
天竺人移民後就沒有衣錦還鄉這回事

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2022-8-9 20:46 發表
老三又話祟尚,民主自由,市場經濟..? 就算手機自家做~80%零部件咪又係大陸入囗.....老三除了神油...有乜叉百分百自家..?
神油都係香港產品。佢哋只有牛尿

引用:
原帖由 Zzlaz 於 9/8/2022 20:37 發表
美媒8月8日引述知情人士稱,印度為讓疲軟的國內產業恢復活力,打算限制中國智能手機製造商售賣價格低於1.2萬盧比手機,這將打擊小米等中國品牌。彭

...
市民未要買貴野?

印度是否又真的有很多有錢人可以買高端手機?最低端的就是印度這個想法!

引用:
原帖由 IPUser 於 9/8/2022 23:23 發表

仲有 強姦
都無外國人受害
個d扮正義既國家
會扮盲

你估咁容易建立生產鏈

唔比印度窮人用高質智能手機,免得他們胡思亂想

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-8-9 21:00 發表

恆河聖水
給你搶答了

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-8-10 07:32 發表

好現實咁講 印度要做 無話做唔到
中國手機廠 早年俾人笑係官方拼裝機
買當時最勁既零件 自己拼出黎
裡面run既 咪又係an
所以印度D廠有心做
可以跟呢條路走

至於人力成本 印度當然係平過中國
但係之前台灣D廠俾當地人搗亂既時候
就已經揭示當地投資環境有幾混亂
上下其手 安插自己人 要撥部分工人名額俾"勢力人士"
再加上當地基建 物流運輸問題 以及周邊供應鏈
你咁計 ...
只要制度上能夠改革 管治上更有前瞻 有計劃 有部署
我認為印度係可以成為威脅中國既製造業大國

你都已經講出重點, 呢方面喺印度死結, 印度種姓制度, 土豪割據一方, 貧富懸殊, 節日仲喺玩緊互掉牛屎上身飲牛尿, 日本中標起條鐵路奶野就知印度喺一個乜野國家

最低架手機價格保證
其實加返價咪得囉,再送更加多贈品。
買條魚搭條蔥冇問題。

三哥罷買印度手機

引用:
原帖由 wantatogo 於 2022-8-10 00:48 發表

製造到1.2萬但係係2G手機有冇銷量?
結果咪走私。

5G造到平價一早就係兢爭者,
印度人工同廠房會貴過中國?
做唔到兢爭係因為根本無。

除咗造車,有咩係聽過印度製造?
咖哩國出名咖哩

不如改食牛扒又可以提高國民情商…都安能九九

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]