• 瀏覽: 647
  • 回覆: 8
【星島日報報道】被形容為「罪惡之城」的美國芝加哥,槍械暴力浪潮持續,過去一個周末在短短不足72小時內,最少有58人被開槍射擊,有6人死亡,當中涉及兩名青少年。芝加哥警方總督察約翰遜說:「我們又度過了一個不可接受的暴力周末。這些都是悲慘、毫無意義及懦夫行為。」  其中一宗槍擊案在一處田野發生,有多人中槍,兩名青少年傷重不治。他們的家人於上周五晚上報稱他們失蹤。  ...

喺某帝國,人人都有槍擊自由,真係恨死隔籬

新聞來源連結:
https://hk.yahoo.com/news/芝加哥槍擊暴力持續-58人中槍6人死亡-074400178.html

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-8-9 08:26 發表
【星島日報報道】被形容為「罪惡之城」的美國芝加哥,槍械暴力浪潮持續,過去一個周末在短短不足72小時內,最少有58人被開槍射擊,有6人死亡,當中涉及兩名青少年。芝加哥警方總督察約翰遜說:「我們又度過了一個不可接受的暴力周末。這些都是悲慘、毫無意義及懦夫行為。」  其中一宗槍擊案在一處田野發生,有多人中槍,兩名青少年傷重不治。他們的家人於上周五晚上報稱他們失蹤。  ...
我老友 Eddie 話呢啲先係民主人權大國嘅自由表現喎

其實尾國係咪以前一直都係咁, 只不過依D新聞以前無報既價值, 邊會突然咁多槍殺案, 都明明己經零元購唔洗錢任你搶, 唔通為啖氣????

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-9 08:32 發表
其實尾國係咪以前一直都係咁, 只不過依D新聞以前無報既價值, 邊會突然咁多槍殺案, 都明明己經零元購唔洗錢任你搶, 唔通為啖氣????
日日都有嘅事就唔係新聞啦

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-9 08:32 發表
因為以前冇零元購要用槍打劫,依家有零元購支槍無用武之地,唯有攞出嚟亂射。

依啲新聞做乜唔推呀

芝加哥勁過台海

引用:
原帖由 caritalau 於 2022-8-9 09:53 發表
依啲新聞做乜唔推呀
日日都發生,吾算新聞。

美國人熱愛槍械,系咁㗎啦。

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2022-8-9 08:35 發表

因為以前冇零元購要用槍打劫,依家有零元購支槍無用武之地,唯有攞出嚟亂射。
咁又岩喎, 支槍唔用會生銹架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]