• 瀏覽: 40,062
  • 回覆: 250
+7
引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-9 08:47 發表

香港班手足會唔會去偷電架不竟佢哋呢d係強項嚟
偷電就唔會, 會電Q死, 偷柴就得。

唔交電費俾人 cut 電好正常啫,邊有免費午餐

引用:
原帖由 danieltmfung 於 2022-8-9 09:08 發表

偷電就唔會, 會電Q死, 偷柴就得。
佢哋佔中時咪係咁偷電囉

引用:
原帖由 沙漠清涼的弟弟 於 2022-8-9 08:52 發表
大陰國今年預計平均能源費支出加54%....

https://www.nimblefins.co.uk/average-cost-electricity-kwh-uk

According to official figures, the average electricity bill in the UK was around £764 per year for 2021—but it will be significantly higher in 2022. In fact, the energy price cap rose from 1 April 2022—so we're now officially impacted by the higher cap—which means that households on default tariffs paying by direct debit will see an increase from £1,277 to £1,971 per year for both gas and electric (an increase of around £693 or 54%).

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-9 07:58 發表
全球能源危機持續!不單止香港電價有壓力,德國未來一年交付的電價昨更曾升至每兆瓦時415歐元,連續5日創紀錄新高,目前歐洲正面臨史無前例的能源與電力危機,市場憂慮今冬困境更大。有分析警告,若歐盟和德國此刻因台海問題而與中國貿易脫鈎或打貿易戰,給德國帶來的代價將是英國脫歐的6倍..........

抵制俄羅斯導致能源缺乏,德、英等諸國國民生活艱難。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20220809-0809_00202_004/德電費又破頂-英民眾罷交
唔交就停電

引用:
原帖由 機械佬 於 2022-8-9 09:06 發表

計返港紙每度電 $3.3,係幾痛嘅,仲未計歐洲冬季能源需求上升因素。
德國係巳開發高收入國家 對比香港 $3.3/kWh 唔算貴 仲有加價空間

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-9 07:58 發表
全球能源危機持續!不單止香港電價有壓力,德國未來一年交付的電價昨更曾升至每兆瓦時415歐元,連續5日創紀錄新高,目前歐洲正面臨史無前例的能源與電力危機,市場憂慮今冬困境更大。有分析警告,若歐盟和德國此刻因台海問題而與中國貿易脫鈎或打貿易戰,給德國帶來的代價將是英國脫歐的6倍..........

抵制俄羅斯導致能源缺乏,德、英等諸國國民生活艱難。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/產經/odn-20220809-0809_00202_004/德電費又破頂-英民眾罷交
新政府有錢減稅、無錢減電費
福利國、睇你點死

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2022-8-9 09:13 發表

德國係巳開發高收入國家 對比香港 $3.3/kWh 唔算貴 仲有加價空間
無事嘅以前平啫

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-9 08:22 發表
都未入冬咁快就頂唔順過多兩個月咪要暴動
夏天四十幾度天時點頂呀?冇冷氣喎!啲冷氣要到冬天先免費奉送,又係好難頂!住歐洲真幸福!

官逼民反!你有權力唔交電費!!

回歸以前古時人生活咪得囉~~~~更符合佢地環保要求

引用:
原帖由 banjo. 於 9-8-2022 08:03 發表
英刁民, 真係低9能, 唔交咪斷電囉, 使L睇刁民面色咩.
跳地鐵閘相同原理

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-9 09:16 發表

無事嘅以前平啫
普京收到, 供應再減一半

又話燒柴?

上面就唔想比錢有天然氣,下面唔想比錢有電,冇得頂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]