• 瀏覽: 14,220
  • 回覆: 18
從宏觀角度,由於Omicron 傳播力強勁, 此病毒早已散播地球每一個城市角落。

即使封鎖停止任何一個城市的人流活動, 亦無法阻止帶有Omicron 病毒的空氣漂流至受封鎖的城市。因此,受封鎖的城市亦會再出現感染確診個案。

情況像在大海上的某一處位置進行數天的吸水動作,該位置的水抽吸後亦會立刻出現海水一樣徒然。

慶幸有政府鼓勵市民接種多針疫苗及 提供針對性藥物,再配合運動方法及水果疏菜等健康飲食,Omicron 病毒的傷害性已接近清零。

病毒濃度有那麼高?除非是生化戰

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-8-8 22:04 發表
病毒濃度有那麼高?除非是生化戰
濃度高唔高並不重要,最重要是全球所有地方都已感染,病毒已成空氣的一部份。

病毒根本係防不勝防,過度防疫係矯枉過正,盲目追求清零係不設實際

引用:
原帖由 數錢數唔停 於 2022-8-10 18:17 發表

濃度高唔高並不重要,最重要是全球所有地方都已感染,病毒已成空氣的一部份。
濃度當然重要,否則人類早已滅亡,病毒細菌根本遍佈地球

引用:
原帖由 真命天子 於 2022-8-10 20:26 發表
病毒根本係防不勝防,過度防疫係矯枉過正,盲目追求清零係不設實際
每天老多幾個老人家,死多幾個小朋友都在所不適?

引用:
原帖由 kw_lam 於 2022-8-10 21:15 發表

濃度當然重要,否則人類早已滅亡,病毒細菌根本遍佈地球
我指現時睇Covid-19在空氣中的濃度已經不重要,係因為全球每個城市地方的人都有確診個案,等於早已成為空氣的一部份。講濃度已經沒有意義。

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-8-10 21:43 發表

大部分老人家的死,跟他們自身長期病患有關。
小朋友的死佔極少數,跟發燒抽搐後 ,家人處理併發症不當有關。

引用:
原帖由 數錢數唔停 於 2022-8-11 06:13 發表

大部分老人家的死,跟他們自身長期病患有關。
小朋友的死佔極少數,跟發燒抽搐後 ,家人處理併發症不當有關。
你家有老人家和小朋友嗎?

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-8-10 21:43 發表

有啲人覺得錢先係最重要!其他人包括自己家人甚至自己條賤命根本就唔重要,所謂人為財死,鳥為食亡也

引用:
原帖由 papaj 於 2022-8-11 10:33 發表

有啲人覺得錢先係最重要!其他人包括自己家人甚至自己條賤命根本就唔重要,所謂人為財死,鳥為食亡也
行靜態管理幾個月,經濟崩潰,死的人更多。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-11 11:27 發表

行靜態管理幾個月,經濟崩潰,死的人更多。
錢對死人有用嗎?

引用:
原帖由 papaj 於 2022-8-11 11:47 發表

錢對死人有用嗎?
大把人被錢迫到自殺。
如果係自由經濟下就願賭服輸,但因防疫政策而迫到要自殺,等於防疫政策救人同時都會害人。

引用:
原帖由 papaj 於 2022-8-11 10:33 發表

只要多吃水果疏菜 及 維他命C, 並勤做流汗運動,此病毒的傷害性便可清零。

引用:
原帖由 數錢數唔停 於 2022-8-8 20:12 發表
從宏觀角度,由於Omicron 傳播力強勁, 此病毒早已散播地球每一個城市角落。

即使封鎖停止任何一個城市的人流活動, 亦無法阻止帶有Omicron 病毒的空氣漂流至受封鎖的城市。因此,受封鎖的城市亦會再出現感染確診個案。

情況像在大海上的某一處位置進行數天的吸水動作,該位置的水抽吸後亦會立刻出現海水一樣徒然。

慶幸有政府鼓勵市民接種多針疫苗及 提供針對性藥物,再配合運動方法及水果疏菜等健康 ...
樓主如果相信Omicron 可以在自然流通的空氣下傳播,樓主在家是否都戴上口罩,睡覺也戴上口罩。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]