• 瀏覽: 10,378
  • 回覆: 51
+4
齊齊向美元霸權說不

引用:
原帖由 klfcim 於 2022-8-8 16:13 發表

全世界用盧仔結算才能用天然氣、石油氣煲水沖涼........否則冬天-10度沖凍水涼就爽死了!
-10℃涼凍水涼其實好少事,我試過-19℃停熱水,朝早起身沖涼啲水凍過凍檸茶,個水龍頭出水唔夠2分鐘就起霜,其實冇乜野,俾少少勇氣就可以沖完,5-10分鐘唔死得人嘅,係啲沐浴露好似沖唔乾淨咁啫。

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-8 13:41 發表
其實自從71年美金脫勾「金本位」之後, (美金)變成(美完)[貨幣不再跟黃金掛勾], 其貨幣價值只能靠一直以來在全球一哥地位支撐住, 不停印銀紙將債務輸出由其他老二老三承擔. 如果有一天美國再不是一哥, 美元一定會崩潰式貶值.
係, 本身黃金好珍貴, 全世界存量唔多, 阿爺佢地都有, 但都唔夠老尾多, 用得貨幣就預左會有貶值既一日, 以前老尾仲話有信佢係大哥, 咪辛苦賺錢比佢割韭菜, 但衣家割下割下佢D兄弟都唔夠比佢割. 加上好多國家開始漸進式去尾完化, 假以時日就支撐唔到尾完. 最後尾完霸權就崩潰. 衣家老尾係靠尾完同軍事去做一哥, 當呢方面被削弱, 一哥地位不保.

要世界回到金本位唔容易, 幾10年金融就係可以利用貨幣政策舞高弄低, 玩財技, 用返金本位, 就好難再失控咁印銀紙又唔洗還債. 當愈多國家漸進式去尾完化, 就無咁多韭菜比佢收割. 但呢種情況唔係1年半年發生, 但知道可能已經成為事實.

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-8-8 17:20 發表

佢老尾一直話土國係盟友,但就暗地裡安插反政府人士入去土國各階層(傳媒、公務員、法官、學者、教師、NGO),類似幾年前既香港;不過土總統警覺問題嚴重,採強硬手段清理國內反政府勢力,國家才得安穩

否則土國已經出現顏色革命
有集31看世界借記錄片批評突厥親露西亞遠西方是「人權倒退」

引用:
原帖由 織菊妨基 於 2022-8-8 18:45 發表

-10℃涼凍水涼其實好少事,我試過-19℃停熱水,朝早起身沖涼啲水凍過凍檸茶,個水龍頭出水唔夠2分鐘就起霜,其實冇乜野,俾少少勇氣就可以沖完,5-10分鐘唔死得人嘅,係啲沐浴露好似沖唔乾淨咁啫。
露國人都是去凍水——還是液態時肯定高於零度

引用:
原帖由 supertom123 於 2022-8-8 19:13 發表

係, 本身黃金好珍貴, 全世界存量唔多, 阿爺佢地都有, 但都唔夠老尾多, 用得貨幣就預左會有貶值既一日, 以前老尾仲話有信佢係大哥, 咪辛苦賺錢比佢割韭菜, 但衣家割下割下佢D兄弟都唔夠比佢割. 加上好多國家開始漸進式去尾完化, 假以時日就支撐唔到尾完. 最後尾完霸權就崩潰. 衣家老尾係靠尾完同軍事去做一哥, 當呢方面被削弱, 一哥地位不保.

要世界回到金本位唔容易, 幾10年金融就係 ...
另一個加速美元衰落係強收俄羅斯美國資產,表面係無本實際令國家信譽破產影響深遠

諗到用盧布嚟結算嘅人,真係要俾個勳章佢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]