• 瀏覽: 7,675
  • 回覆: 46
行政長官李家超表示,從海外或台灣由機場抵港人士的「3+4」檢疫新安排是防疫政策重要一環,重申當局整體政策是「不躺平」,要控制確診數字。 他解釋,因確診而住院的人數按比例持續上升,醫院非緊急服務減少,包括手術、長期病患者治理需要押後或延期。 李家超說,會以科學精準方法識別不同風險級別人士,減低管控人數和範圍,容許最多日常活動和涉及人數。 他指出要平衡風險和經濟動力,在風險可控情況下,維護民生活動和香港競爭力,盡量讓社會有最大動能和經濟活力。 李家超又表示,要減重症和死亡,保護高風險人士,包括一老一幼,會繼續全面積極推動疫苗接種計劃。

有冇大陸/澳門官方消息認同本港改變防疫政策呢?唔知大陸/澳門會唔會仿效香港以致達到同香港免檢疫通關呢?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/李家超-當局政策非躺平-科學精準識別不同風險人士-030404586.html

真心希望今次政策改變可以加快進入大陸免檢疫通關。

引用:
原帖由 半空濃濃的科技 於 2022-8-8 14:25 發表
夢裡都有!!

引用:
原帖由 半空濃濃的科技 於 2022-8-8 14:25 發表
仲係日頭,未有咁快到夜晚😛

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2022-8-8 14:26 發表

夢裡都有!!
點解咁講?你唔同意?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-8-8 14:33 發表

仲係日頭,未有咁快到夜晚😛
點解咁講?

引用:
原帖由 半空濃濃的科技 於 2022-8-8 13:06 發表
行政長官李家超表示,從海外或台灣由機場抵港人士的「3+4」檢疫新安排是防疫政策重要一環,重申當局整體政策是「不躺平」,要控制確診數字。 他解釋,因確診而住院的人數按比例持續上升,醫院非緊急服務減少,包括手術、長期病患者治理需要押後或延期。 李家超說,會以科學精準方法識別不同風險級別人士,減低管控人數和範圍,容許最多日常活動和涉及人數。 他指出要平衡風險和經濟動力,在風險可控情況下,維護民生活動和香 ...
莫名其妙,無啦啦講咩趟平?Anyway,啲人成日講咩說漏咀,鬼拍後尾枕,心中有鬼,唔知係咪apply?

引用:
這次政策改變係可以加快, 不過係加快遠離大陸免檢疫通關
科學精準, 等睇確診數上升來打臉吧! 入境3日後確診的20%在居家隔離時可以如常上班上學, 這20%足夠令香港的確診數生生不息

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2022-8-8 17:22 發表

這次政策改變係可以加快, 不過係加快遠離大陸免檢疫通關
科學精準, 等睇確診數上升來打臉吧! 入境3日後確診的20%在居家隔離時可以如常上班上學, 這20%足夠令香港的確診數生生不息
李加超話會加快大陸免檢疫通關,唔通佢呃我地?佢已經放棄咗大陸免檢疫通關?

原來以結果為目標的結果不是指清零跟內地通關啊?會錯意了.

大陸官方有冇回應?

引用:
原帖由 半空濃濃的科技 於 2022-8-8 19:20 發表

李加超話會加快大陸免檢疫通關,唔通佢呃我地?佢已經放棄咗大陸免檢疫通關?
林鄭講大陸免檢疫通關都講咗2,3年喇, 講下又唔使負責

內地要大躍進消滅病毒先會開關,等多一千年先

大陸係咪對香港嘅防疫絕望?由香港自生自滅?

支持精準更有效率和安全識別不同風險人士,不躺平不任由病毒擴張。以新抗疫和恢復經濟活動並重

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]