• 瀏覽: 3,561
  • 回覆: 20
+2

行政長官李家超表示,從海外或台灣由機場抵港人士的「3+4」檢疫新安排是防疫政策重要一環,重申當局整體政策是「不躺平」,要控制確診數字。

他解釋,因確診而住院的人數按比例持續上升,醫院非緊急服務減少,包括手術、長期病患者治理需要押後或延期。

李家超說,會以科學精準方法識別不同風險級別人士,減低管控人數和範圍,容許最多日常活動和涉及人數。

他指出要平衡風險和經濟動力,在風險可控情況下,維護民生活動和香港競爭力,盡量讓社會有最大動能和經濟活力。

李家超又表示,要減重症和死亡,保護高風險人士,包括一老一幼,會繼續全面積極推動疫苗接種計劃。

安心了, 政府並不是躺平
是「民有所呼 我有所應」
誰再詆毀政府躺平, 就是涉嫌「煽動反政府」

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/11136001-李家超:當局政策非躺平 科學精準識別不同風險

支持政府
擁護特首

對內就係咯,日日強檢,

人地三亞爆400單就即刻停航班停交通工具同禁足就真係唔躺平啦。。你爆成5000單仲唔關機場同唔停交通工具好意思話自己唔係躺平?

支持科學精準

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-8-8 12:58 發表
支持政府
擁護特首
暗黃

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-8-8 13:08 發表

暗黃
香港做試點

他兒子做恆生,是否在匯豐銀行家手上?

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-8-8 13:10 發表

尋日先4200有兩百外來,你唔作夠8000?
黃人最叻扭曲現實來反政府

引用:
原帖由 FENFAY 於 2022-8-8 13:13 發表
他兒子做恆生,是否在匯豐銀行家手上?
陰謀論,不好

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-8-8 13:10 發表

尋日先4200有兩百外來,你唔作夠8000?

每日4千幾宗, 日日有人死! 有政府資訊咁無老作啦!

只係覺得躺不夠平
應放寛疫曲通行證

引用:
原帖由 mowind 於 2022-8-8 17:14 發表
只係覺得躺不夠平
應放寛疫曲通行證
李特首說是科學精準,不是躺平

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-8-8 17:27 發表

李特首說是科學精準,不是躺平
躺平都需要精準科學

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]