• 瀏覽: 4,965
  • 回覆: 26
本港面對瘧疾個案輸入的風險。醫管局指出,有五十八名入境人士被確診瘧疾而入住公立醫院留醫,醫管局會與衞生署合作,派出醫療團隊到機場,協助詢問由...

見到「當局派員到機場替非洲港人士抽血」, 心想以為全是非洲人, 為何會用返港字眼, 而不用到港字眼, 難道香港有那麼多非洲人在港定居?
原來近年有不少內地人經港往非洲工幹, 當中包括香港定居的人, 也包括在港定居的非洲人士!

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/daily/hk/994533/日報-港聞-醫管局緊急採購治瘧疾藥物-當局派員到機場替非洲返港人士抽血

疫苗冇效,定冇打疫苗,要搞清楚,唉!魚講咁落後,仲要搞咁多嘢!

呢單嘢隨時抽出大老虎

瘧疾會死人

咪係囉,之前就成日俾人話插水,今次終於有個機會洗擦污名.Anyway,係咪把握到又係另1回事,希望唔會令加超BB無面啦

入秋了~好戲即公映 

引用:
原帖由 大添二 於 2022-8-8 10:52 發表
疫苗冇效,定冇打疫苗,要搞清楚,唉!魚講咁落後,仲要搞咁多嘢!
香港沒有恒常要人打瘧疾疫苗的規定, 要打應該是流行瘧疾的非洲國家讓人打。

返/去香港醫病. 

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-8-8 11:02 發表
咪係囉,之前就成日俾人話插水,今次終於有個機會洗擦污名.Anyway,係咪把握到又係另1回事,希望唔會令加超BB無面啦
若不是本港居民, 政府短期內應該暫停從非洲來港的簽証, 直到瘧疾在港消失為止。

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2022-8-8 17:16 發表
返/去香港醫病. 
若不是本港居民, 在公立醫院求醫是十倍診金

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-8-8 17:18 發表

若不是本港居民, 在公立醫院求醫是十倍診金
有時間搵下醫管局每年比人走幾多數.

早幾日睇新聞唔係話唔抽血嘅咩 ? 咁快又搬龍門..

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-8-8 17:14 發表

香港沒有恒常要人打瘧疾疫苗的規定, 要打應該是流行瘧疾的非洲國家讓人打。
如你所講問題咪浮現左出黎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]