• 瀏覽: 29,792
  • 回覆: 89
+2
【Now新聞台】天文台表示,位於南海中部的低壓區,明日稍後至後日會逐漸發展成熱帶氣旋,屆時會視乎其實際發展及動向,考慮發出一號戒備信號。

【Now新聞台】天文台表示,位於南海中部的低壓區,明日稍後至後日會逐漸發展成熱帶氣旋,屆時會視乎其實際發展及動向,考慮發出一號戒備信號。

天文台高級科學主任唐宇輝:「根據路徑概率預測圖顯示,當這個低壓區發展成熱帶氣旋後,會較大機會移向廣東西部至海南島一帶,但它的概率分布仍然頗為廣泛。除此之外,全球各大電腦模式預測,對這個熱帶氣旋的強度仍有分歧,所以它的路徑及強度,仍然存在變數。但大家留意,受到熱帶氣旋的外圍雨帶影響,本港星期二及星期三風勢頗大以及有狂風驟雨及雷暴。」

又準備打風,要留意天氣變化。

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=485725&refer=Share

星期三8號..

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2022-8-8 09:39 發表

【Now新聞台】天文台表示,位於南海中部的低壓區,明日稍後至後日會逐漸發展成熱帶氣旋, ...
會唔會打八號呢?🥺

又打風

個風負責搞掂D傳播瘧的蚊🦟
都唔知有冇從非洲偷渡來

打風好過36度

越接近香港個風就會開始快速減弱,三號風球都應該唔會有,8號波就更加冇可能,天佑香港!

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-8-8 11:09 發表
打風好過36度
36度d清潔工冇咁慘,打完風佢哋就做到死了……

引用:
原帖由 chungalex78 於 2022-8-8 11:02 發表

會唔會打八號呢?🥺
可能性甚微,放心,天佑香港

引用:
原帖由 chungalex78 於 2022-8-8 11:02 發表

會唔會打八號呢?🥺
今日8號 😏

星期三10號🙄

星期三有機會8號...

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2022-8-8 11:02 發表
星期三8號..
星期三,10號

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2022-8-8 09:39 發表

【Now新聞台】天文台表示,位於南海中部的低壓區,明日稍後至後日會逐漸發展成熱帶氣旋, ...
唔好夜晚掛8號, 朝早變3號囉..

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2022-8-8 11:02 發表
星期三8號..
千旗唔好呀 !

主題標籤 #天文台
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]