• 瀏覽: 4,277
  • 回覆: 18
【明報專訊】政府統計處上月底公布《香港的女性及男性主要統計數字》,去年有36,953名嬰兒出生,見1991年來新低;按統計處網站自1961年起數據,更見有紀錄以來新低。從最新的政府《統計月刊》(7月號)發現,嬰兒出生的數據進一步下滑,首5個月「出生登記」只有13,605人,比對近10年同期數據屬最低,按年跌20%,亦屬9年來最大跌幅。家計會認為,新冠疫情是近兩年出生率急降的主因,不少婦女因疫情擱置生育計劃。有學者認為,本港不少跨境婚姻夫婦疫下分隔兩地,如政府盡早通關,可減少對數以十萬計家庭的影響。

香港出生率咁低,兩、三年後會有大量幼稚園結業,之後幾年再到小學要殺校。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20220808/s00002/1659895210298/新生嬰首5月減兩成-跌幅9年高-家計會稱婦女疫下擱置生育-周永新促早通關減影響

十年後都唔知通唔通到關。

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-8-8 09:35 發表
十年後都唔知通唔通到關。
咁香港好大鑊。
移民潮不斷流失人口,包括小朋友。
封關導致內地人嚟唔到,包括中港夫妻長期分隔,無機會生小朋友。
想做大陸生意的外資又唔嚟香港。

很好啊, 醫護減, 新生嬰也減可以減少工作量達致平衡, 中國大陸人口不減就可以, 香港新生黃絲比較多又易被外媒洗腦, 生得越少越好

人口過剩 , 減少啲好事呢

香港政府行得共存就冇諗過要同大陸通關架啦 

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-8-8 09:56 發表
人口過剩 , 減少啲好事呢
香港係人口老化,唔係人口過剩。

長新冠,以致性慾不振/性無能  

議員話歡迎南亞菲律賓籍朋友嚟香港生仔,大陸更加好。

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-8 09:34 發表
【明報專訊】政府統計處上月底公布《香港的女性及男性主要統計數字》,去年有36,953名嬰兒出生,見1991年來新低;按統計處網站自1961年起數據,更見有紀錄以來新低。從最新的政府《統計月刊》(7月號)發現,嬰兒出生的數據進一步下滑,首5個月「出生登記」只有13,605人,比對近10年同期數據屬最低,按年跌20%,亦屬9年來最大跌幅。家計會認為,新冠疫情是近兩年出生率急降的主因,不少婦女因疫情擱置 ...
係依家D 細路易比人教壞咋!!!

1. 唔中意中國既. 怕洗腦愛國.
2. 愛國既, 怕黃人潛伏洗腦
3. 樓價高自己都供唔掂, 仲要養多件?
4. 生小朋友只會加自己開支, 仲要分時間照顧. 失去私人時間
5. 另外同埋諗深一層, (針對4.)如果生左係比工人養....咁其實生黎做乜??
6. 小朋友出世後就會好困身...讀書18年內你都要安排定....
7. 2019年後好多小朋友同父母決裂左...好多都後敏生左小朋友.

唔係意外. 應該好少人會諗住生小朋友了. 想去旅行都唔得,

香港人口應回至6百萬水平。

黑暴開始,黃人自由閪只供玩樂點會生仔

而家啲針根本防唔到感染,仲要病毒量勁高,防腦傷效果極其有限。
唔撚信?你問下啲打完三針中左招嘅人,做快速測試嗰陣嗰條T線勁撚深色。證明病毒量已經好撚高,必定會對腦細胞構成傷害!

小朋友免疫系統未健全,打咗效果都有限啦,叫做好過冇!
大人打咗中咗都大腦萎縮,不舉,不育,嗅覺消失!

小朋友中咗肯定大大鑊。咪撚信啲專家講乜嘢細胞免疫,而家呢啲疫苗產生嘅抗體根本唔啱,等得的免疫系統做到隻得嘅抗體出嚟,隻病毒已經周圍去,打殘曬唔同嘅系統。寧生敗家仔,莫生蠢鈍兒。

引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-8 13:08 發表

香港係人口老化,唔係人口過剩。
或者過咗冬天之後 肺炎 可以處理人口老化問題呢... , 到時老人院都變骨灰龕啦

依件垃圾將生育連埋通關一齊嚟講,正PK

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]