• 瀏覽: 12,641
  • 回覆: 29
+3
冇話唔得

C919用太多外國零件/軟件,
基本上軍方係唔會用啦,
最多係用C919個基礎再換哂國產零件/軟件,
但就變左幾乎要重新再做所有測試,
C919會加快中國下一代既軍用運輸機平台發展,
但就肯定軍方唔會直接攞C919來做軍機

引用:
原帖由 6674 於 2022-8-9 11:00 發表
不必了!
運-20有多年安全記錄,遠至湯加、阿富汗丶賽爾維亞都去到。已經成熟發展運兵、加油、載貨版本。
運-20有四引擎,點都安全過雙引擎的C-919。最近仲升級渦扇20。
運20 個 WS20
應該向商業航發靠攏

即研發 更省油,更靜,更大推力
進階型號

引用:
原帖由 robin09 於 2022-8-9 10:03 發表

作為加油機和預警機的平台。
民航機相比同重量級軍用運輸機,優點在于省油,航程長,速度快。舒適度高。
民航航發,對機場比較要求高。

運輸機要求有某程度粗糙機場起降能力。

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2022-8-10 10:23 發表

運20 個 WS20
應該向商業航發靠攏

即研發 更省油,更靜,更大推力
進階型號
WS-20要拉關係可以話係CFM56衍生,技術唔係最尖端同省油

LEAP-C叫做係CFM同個阿媽做左跨代改進,C919國產化有CJ1000A唔會要WS-20

引用:
原帖由 robin09 於 2022-8-9 10:03 發表

民航機相比同重量級軍用運輸機,優點在于省油,航程長,速度快。舒適度高。
另外民機 採購/運作/維護成本都遠低於軍機
規模效應天同地
民要要改做 加油/預警甚至轟炸機,今時今日係好簡單嘅事

最重要係,非常時期要大量入貨時,直接同航空公司 連人帶機一齊要,唔洗等工廠交貨

引用:
原帖由 機龍 於 2022-8-10 18:44 發表

WS-20要拉關係可以話係CFM56衍生,技術唔係最尖端同省油

LEAP-C叫做係CFM同個阿媽做左跨代改進,C919國產化有CJ1000A唔會要WS-20
我意思系

軍用航發,都要進一步研發
更省油,更靜,更大推力
方向靠攏

與民航航發無關

引用:

做預警機機會大啲,美國E7預警機都係用737改裝。

千祈唔好,飛機引擎及重要電腦晶片全部是美國貨,大陸只是組裝合成,一但制裁大檸樂⋯⋯

引用:
原帖由 非典型怪獸 於 2022-8-8 09:32 發表
國產C919大飛機2022年7月完成取證試飛,交付商業營運進入倒計時。此際很多人已把焦點轉向C919何時走出國門,而軍迷惦念的則是C919能否「參軍」、會否改裝為預警機等特種飛機平台。https://www.ourchinastory.com/zh/4500?fbclid=IwAR1Q6BYTDkpWghDa-mamFtAZ74sYziOEbJ6vPORvk8ZzcTRMKNqgISgFfV4
...
繼續量產運20就得,何解仲要C919呢?
運20之後未來仲會研製超重型運輸機。

和平時期唔會有好大需求,戰爭時期緊急徵用航空公司的機隊就得。

引用:
原帖由 雨農 於 2022-8-11 14:09 發表
千祈唔好,飛機引擎及重要電腦晶片全部是美國貨,大陸只是組裝合成,一但制裁大檸樂⋯⋯

基本上差唔多所有部件都有中國企業,所以即使美國完全禁止出口部件,都未至於會完全陷死C919,至多影響交付日期,而且波音空巴都需要中國龐大市場,而發動機方面係美法合資企業,C919項目對各方都有利益

引用:
原帖由 雨農 於 2022-8-11 14:09 發表

有幾大鑊,老解就改左4部 波波同 空空

引用:
原帖由 cwm001 於 2022-8-11 07:55 PM 發表

基本上差唔多所有部件都有中國企業,所以即使美國完全禁止出口部件,都未至於會完全陷死C919,至多影響交付日期,而且波音空巴都需要中國龐大市場,而發動機方面係美法合資企業,C919 ...
發動機點解唔購入俄羅斯?

引用:
原帖由 topwai~威威 於 2022-8-18 11:35 發表

發動機點解唔購入俄羅斯?
因為中國己可生產幾種發動機,適合唔同機種,依家己經好少買俄發

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]