• 瀏覽: 78,934
  • 回覆: 144

海南省自1日起爆發新一波疫情,三亞市自昨(6日)起全市實行臨時性全域靜態管理。成都一家庭13人滯留三亞文華東方酒店,住一晚逾萬元。

內地媒體《澎湃新聞》報道,許峰(化名)一家在三亞旅行,在準備離開的前一晚(5日晚)收到了航班取消的通知。許峰稱,他們一家是7月31日從成都前往三亞旅行,10個大人,帶著3個孩子,最小的只有2歲,「我們就是想趁著暑期帶孩子出來玩一玩,沒想到會發生這種事。」

許峰一家人居住在三亞知名的度假酒店文華東方酒店,每間房每晚的房費為5000元(人民幣.下同),13口人入住了5間房。滯留後,三亞文化東方酒店同意按照政府規定,以此前預訂價格的半價收費續住,即每間房每晚2500元。「我們13個人一晚的費用就要12500元,我們也想換個更便宜的房間,但這家酒店最便宜都要2300元一晚。」

除了住宿費用,餐食也是一大開銷,許峰指酒店房價只包含早餐,午餐和晚餐都要自費在酒店用餐,午餐、晚餐自助餐700元一位,只計一家中的大人,一餐的開銷也要7000元。

文華東方酒店工作人員表示,對於許先生的情況,酒店也十分同情,只能在住房價格上提供優惠,而餐食費用,他表示確實是700元一位,目前尚未調整。

「被迫滯留三亞已經十分無奈了,為什麼這麼高昂的費用還要我們自己承擔。」許峰希望相關部門的進一步方案能夠統一對酒店限價或調低費用。

原文網址: 海南疫情|一家13人因航班取消滯留酒店 一晚房費逾萬一餐七千 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/801250
==================================================================================================

「為什麼這麼高昂的費用還要我們自己承擔」? 喺國家雷厲風行清零政策之下,都仲敢一家13口去旅行,可能真係未聽過乜嘢叫做風險管理。俾得起就硬食,唔好嘈嘈閉尋釁滋事喇。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/801250/海南疫情-一家13人因航班取消滯留酒店-一晚房費逾萬一餐七千

引用:
滯留後,三亞文化東方酒店同意按照政府規定,以此前預訂價格的半價收費續住,即每間房每晚2500元
收佢半價, 仲想點? 退返前幾日D錢?

疫情下仲四圍去... 

呢D咪高尚人囉!可以住平D架!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-8 02:59 發表

海南省自1日起爆發新一波疫情,三亞市自昨(6日)起全市實行臨時性全域靜態管理。成都一家庭13人滯留三亞 ...
文華, 咁叫做平咗啦.

「全市實行臨時性全域靜態管理」

其實係咪等同封城?

人家俾得起,申訴下啫,蟲蟲立即打飛機

樓主記得洗手喎

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-8-8 02:59 發表

海南省自1日起爆發新一波疫情,三亞市自昨(6日)起全市實行臨時性全域靜態管理。成都一家庭13人滯留三亞 ...
喺國內嘅同胞唔係每日都預咗除時忽然被圍㗎咩?🤷🏼‍♂️點解咁都有人嘈㗎?🤷🏼‍♂️

我吾信無錢都會比你住,日日早中晚自助餐,

引用:
原帖由 Ruylive 於 2022-8-8 04:58 發表

文華, 咁叫做平咗啦.
咪係囉🤷🏼‍♂️人哋都冇割佢韭菜,點解唔識得感恩?🤷🏼‍♂️😨

只是哂命! 海南東方幾佰元, 還有半價。

叫外賣送餐?! 改食即食麵?!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-8-8 05:24 發表
叫外賣送餐?! 改食即食麵?!
出去玩要住食巧的,食麵驚給人笑到面黃

成個三亞得一間酒店嘅咩?

引用:
原帖由 個腦生毛 於 2022-8-8 05:38 發表
成個三亞得一間酒店嘅咩?
突然封城全部人困喺度,其他酒店有房佢仲使你教啦咩。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]