• 瀏覽: 3,850
  • 回覆: 24
+2
第二階段消費券今起分期發放,第一階段已登記領取消費券的市民可獲首期2000元,新登記的市民則可獲3000元。下午旺角人頭湧湧,超市、波鞋店、連鎖手機店、電器店、商場均現人流。電訊商、連鎖手機店,均推出消費券優惠,商場亦推出消費回贈現金禮券。不過,有市民認為消費券分期派發金額不多,不會購買貴價產品,有小商戶則認為消費券作用有限。

旺角商場「星際城市」有不少售賣相機配件的商戶,下午亦現人流,不過,專售相機鏡頭的店舖負責人石先生預期生意生意不會有太大升幅。他說上一階段市民可獲派發5000元消費券時,較願意補貼差價購買7000元至8000元的相機鏡頭,但他預計客人今次最多只會願意購買4000元至5000元的相機鏡頭。

在社福機構任職的Ken認為分期領取消費券,八達通須分三期領取安排較差,尤其對長者而言相當麻煩,「老人家可能又要行多幾轉,有時又會忘記,不知道自己有否領取到。」Ken認為,這一期派發的消費券對於提振市民的消費意欲而言,並非有特別大的幫助,「(消費券)多也不是特別多,例如我想用錢換iPhone亦做不到。」

財政司長陳茂波則在Facebook出短片,指期盼市民加碼消費,全力帶旺經濟。他又指在街頭「派糖」,準備了棉花糖和爆谷,周日早上向市民派發。政府今天開始向約636萬名合資格市民分期發放第二階段的消費券,總額逾300億元,他指市面上的疊加優惠和市民的加碼消費,希望對急需支撐的本地經濟帶來提振作用。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220807/s00001/1659861098878

要人用晒二三千蚊先可以再增值,
如果買四五千蚊變相要自己加錢,
只諗到最盡買一部printer

黃人賣八迏窮套現失敗

懵撚,政府就係要你用消費劵去幫襯小商戶,唔係去用嚟買奢侈品,利益輸送到大財團。

有6百萬人有2千蚊喎

暫時諗唔到買咩好,唔知咁多位大陸師兄會買咩?

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-8-7 17:52 發表
懵撚,政府就係要你用消費劵去幫襯小商戶,唔係去用嚟買奢侈品,利益輸送到大財團。
D 打手呢,真係樣樣倒L轉,日日要你家嘈屋閉,真係要大家出聲吊 👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻🙏🏻🙏🏻

引用:
原帖由 中國香港001 於 2022-8-7 17:52 發表
No,拆到2000一期咁細,陳茂波係一心利益輸送俾百佳

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-8-7 17:56 發表
有6百萬人有2千蚊喎
你講咩呀

金額少?
咁又係呀,一班老人家,淨係識得用 發達窿 搭2蚊車,幾個月都搭唔到 4000蚊,結果最後果1000蚊冇得過數就貓挖咁嘈;而今期就得2千,咁就更加會精打細算架喇!

引用:
No,拆到每期派2千咁細,陳茂波係一心利益輸送俾百佳

而家每日4千幾宗確診,好多市民已經減少返堂食而轉買兩餸飯外賣,而兩餸飯外賣因為利潤薄,所以九成以上只收現金,因為八達通要收3%手續費,即係用唔到消費券

疫情影響商舖生意,所以消費券原意係提升受疫情影響生意嘅商舖嘅顧客,但級市場卻係唯一喺疫情下逆市生意額提高,而家陳茂波仲反而用絕招拆細汦消費券,又唔俾累積幾期先至一次過攞,明顯係逼市民將消費券用於超市,而超市之中百佳最多人去,而陳茂波下一站係做李氏嘅財政顧問

金鋪近十幾年都係以內地遊客為主,呢兩年幾因疫情而中港封關,金鋪係最受影響嘅商舖,而家好多金舖分店,經常兩個鐘都冇人入去睇,莫講買,而家好多金舖分店經常全日零營業額,唔執係因為想守到疫情過後,可以恢復中港通關

本來上5千消費券,因為可以一次過攞3千+1千(八達通)、或5千全數(八達通以外),所以金舖即時有返啲客,因為好多上年紀嘅人係用消費券買金鏈、細佛咀.....等傍身,但陳茂波忽然後5千改為2千、2千、、1千3次發放,2干連最幼嘅金鏈都買唔到啦,即係最受疫情影響嘅金舖又冇份

一日未通關,一日難言經濟振興。

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-8-7 18:11 發表

No,拆到每期派2千咁細,陳茂波係一心利益輸送俾百佳

而家每日4千幾宗確診,好多市民已經減少返堂食而轉買兩餸飯外賣,而兩餸飯外賣因為利潤薄,所以九成以上只收現金,因為八達通要收3%手續費,即係用唔到消費券

疫情影響商舖生意,所以消費券原意係提升受疫情影響生意嘅商舖嘅顧客,但級市場卻係唯一喺疫情下逆市生意額提高,而家陳茂波仲反而用絕招拆細汦消費券,又唔俾累積幾期先至一次過攞,明顯係逼 ...
買左金

附件

20220807_181810.jpg(1.01 MB)

嫌小就唔好收八達通支付寶囉

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-8-7 18:23 發表

買左金
千幾蚊嘅金保值作用唔大

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-8-7 18:23 發表

買左金
吾駛 Show 出黎既

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]