• 瀏覽: 28,255
  • 回覆: 334
+9
引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-8-10 21:06 發表

邊個比豬我

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-8-10 21:08 發表

唔係2046咩
佢龜縮ing!!
嗱... 不如咁!! 如果佢道歉同收回言論嘅話 我地都可以好似唔駛咁不近人情嘅~
right??

*PS 我PM埋佢架哪, 聽日Lunch Time唔見佢有表示, 我唯有做個愛國嘅人, 盡個中國人嘅責任.

PLA 演習可不可以派大量登陸艇模擬搶灘登陸,去到台灣5公里或3公里之後調頭走!
當然有海空軍配合!
每星期玩兩次!
咁就精彩

引用:
原帖由 Sin+Cos 於 2022-8-10 21:46 發表
PLA 演習可不可以派大量登陸艇模擬搶灘登陸,去到台灣5公里或3公里之後調頭走!
當然有海空軍配合!
每星期玩兩次!
咁就精彩
台灣人會到海邊圍觀解放軍森77

引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2022-8-10 20:10 發表

係呀
佢第二句好大機會已經觸犯相關法律
媒體人趙少康晚間向蔡英文總統喊話,應要求美國國務院把拜登「武力保衛台灣」的承諾,以白紙黑字寫下來,以免日後變卦反悔。
https://www.google.com/amp/s/tw. ... 文這麼做-143722937.html

你多點看台灣新聞吧

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-10 20:09 發表

睇都廢事睇!!
係你呢隻🐸自己講嘅~
----------------------------------------------
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-10 19:38 發表
張忠謀有綠卡
他是美國人
-------------- ...
張忠謀是美國人還是中國人?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-10 19:45 發表
*** 該帖被屏蔽 ***
已經檢舉

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-8-10 18:11 發表

攻台只能是焦土政策,解放軍必須留力海空力量應對尾日聯軍。
陸軍入台目標是維穩,絕不可長期戰鬥。
台灣島不是長春,曰曰食菠蘿無咁易餓死。
一曰未解放,在外圍也一樣有可能發生軍事衝突。
傷亡和面對經濟制裁,客觀上或者唔應該打,但翻開歷史韓戰照打。
快攻斬首,成立臨時政府,安定後全省公投選省長。外交軍事由北京負責。

引用:
原帖由 6674 於 2022-8-11 03:18 發表

台灣島不是長春,曰曰食菠蘿無咁易餓死。
一曰未解放,在外圍也一樣有可能發生軍事衝突。
傷亡和面對經濟制裁,客觀上或者唔應該打,但翻開歷史韓戰照打。
快攻斬首,成立臨時政府,安定後全省公投選省長。外交軍事由北京負責。
拿下台島就預示中尾中日全面對抗,必須清除島內故有勢力,盡快建設海空防守陣地,除非老尾敢炸中國沿海城市引爆核三戰。戰略上台島跟香港一樣,都是國家防火閘,能用盡亦可棄

引用:
原帖由 沙殺比 於 2022-8-9 12:30 發表

解放軍已經証明有能力封鎖台灣海峽,依種威脅係長期,唔需要有實際行動,但隨時都可以做到,必然引發對台民眾產生心理威脅。

因此亦解釋了為何民進黨刻意淡化解放軍軍演,主要想麻痺台灣民眾既危機感。

但長此下去,中共就係要等台灣內部自己產生混亂,當形勢發展至台灣社會出現動蕩,又或者經濟蕭條引發政治危機,例如有人挺而走險修憲獨立,解放軍就可以出師有名,直接將軍演變成實際收復台灣既行動。

...
X2

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-10 20:56 發表
係咪用呢個呀,各位?

正確

引用:
原帖由 littlepat 於 2022-8-10 23:40 發表

已經檢舉
做得好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]