• 瀏覽: 14,914
  • 回覆: 16
共產黨真係戇鳩用愛和平統一 市民窮就會反 咁簡單嘅道理都唔明?
對付美國一樣 推高美國物價 人窮就會反

時間就是中國朋友  時間就是美國敵人

餓得慌的狗才知感恩。

無辦法,中央對香港跪完一次又一次,台灣人眼裡,根本不會鳥對岸

成本較低,成果較好
武力係顯示俾台獨份子和美國
攻心為上

大家有無發覺當英文任期屆滿後誰人接替總統?如是這人必會比前者更激進帶領台獨……姓賴。

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-8-7 11:25 發表
共產黨真係戇鳩用愛和平統一 市民窮就會反 咁簡單嘅道理都唔明?

樓主你都明,點解認為阿爺唔明?
窮台政策目前做不到
台灣進口中國產品以半導體及通訊產品
就超過六成以上
阿爺要窮台其實一聲令下廢除ECFA以及禁止輸入台灣所有產品
冇錯,台灣會馬上仆街
中國呢?基本上係兩敗俱傷
中國現在芯片產能只佔百分之十幾
要自供自給仲有一段好長距離
加上美國帶頭限制其他國家高技術產品進口中國
中國更加冇可能係呢段時間拎石頭砸自己隻腳
經濟現實考量,如果可以,2020年十年ECFA約早就到期
本來要換約再傾
中國台灣兩政府,側側膊低調處理
冇講幾時再傾新約,又冇講幾時要廢止
現在禁生果同農產品石斑魚之類的,只係政治宣示作用
實際上佔的比例好低

直正窮台的是美國
美國而家想盡方法挖走台灣所謂護國神山台積電
只要台積電移廠到美國或是美國要求先進製程芯片不能賣到中國
台灣等同失去最大經濟靠山
睇黎係美國人想整死台灣多過中國

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-8-7 11:25 發表

只要唔搞分離,比張牌美帝玩下無防。可惜拜登唔懂。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-8-21 11:05 發表

窮台政策目前做不到
就超過六成以上
冇錯,台灣會馬上仆街
經濟現實考量,如 ...
你知不知道俄羅斯芯片市場,佔7成是中國芯片。。。

即表示中國芯片多到可以貿易。

中國真的缺台灣不行嗎???很顯然不是。

中國需要台灣的是高端芯片。

中國7mm以上的芯片都能做,這些芯片已經能夠做到好多東西。

以下的需求,大部份其實用在新的電話和微型機件上。。。

中國很顯然是慢慢的收緊台灣,如果一下子收太緊了,這樣就失去彈性。

而這些收緊政策,不是沒有效果,因為這樣會導致更多台灣人失業,不竟不可能全個台灣都做半導體。。。

所以才導致台灣人被誘惑到為了2萬元陷阱去東南亞。。。

好明顯是有效的,只是效果是慢慢出現,中國應該還要等到台灣大選看情況。

引用:
原帖由 chan198999 於 2022-8-21 16:46 發表

你知不知道俄羅斯芯片市場,佔7成是中國芯片。。。

即表示中國芯片多到可以貿易。

中國真的缺台灣不行嗎???很顯然不是。

中國需要台灣的是高端芯片。

中國7mm以上的芯片都能做,這些芯片已經能夠做到好多東西。

以下的需求,大部份其實用在新的電話和微型機件上。。。

中國很顯然是慢慢的收緊台灣,如果一下子收太緊了,這樣就失去彈性。

而這些 ...
你都將答案講左出黎

中國需要先進製程的芯片

高端咁容易就做得出黎?

如果係咁,美國就唔需要咁緊張?

以華為為例俾美國制裁就冇芯片造5G手機

延到兩個月前先推出5G手機,仲要加一個5G通訊殼

高端科技產品,冇左先進製程芯片,你就輸人地

台積電3nm下個月量產,已經有一大堆訂單,蘋果係最大客戶

仲講7nm? 幾時至追到3nm?

對台灣慢慢收緊?

菜菜子上台幾年? 都六年過去

仲有兩年佢就落台

如無意外就係賴清德呢個自稱台毒工作者上台

引用:
原帖由 sclee1209 於 2022-8-21 11:05 發表

窮台政策目前做不到
就超過六成以上
冇錯,台灣會馬上仆街
經濟現實考量,如 ...
如果大陸打壓日本企業和貿易  你估日本有冇咁惡  中國係日本最大貿易 日本企業在中國有六千多間

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-8-21 20:22 發表

如果大陸打壓日本企業和貿易  你估日本有冇咁惡  中國係日本最大貿易 日本企業在中國有六千多間
中國早就講過,而家係地球村時代
支持國際自由貿易
反對貿易保護主義
理論好簡單,制裁人地必然兩敗俱傷,大家都唔好過
差在邊個身家雄厚挺得住
以美國為例由侵侵開始玩加關稅戰
同樣害到自己美國人要買貴野
再舉一個例
Netflix被迫跟美國大隊去制裁俄羅斯
全面退出俄羅斯市場
白白唔見左七十萬用戶
話多唔多,話少唔少
而家競爭咁激烈,僧多粥少

你諗到既阿爺會諗唔到咩?阿爺一定有統一既時間表, 而這一日該不會太遠,  其實無論武統或窮台, 這種武力或經濟脅迫的手段一樣會帶來反效果, 就是不得民心, 要得民心才能易於管治, 反正台灣走不了, 美國的國力正在下滑, 時間一定在中國這邊

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-8-22 07:37 發表
你諗到既阿爺會諗唔到咩?阿爺一定有統一既時間表, 而這一日該不會太遠,  其實無論武統或窮台, 這種武力或經濟脅迫的手段一樣會帶來反效果, 就是不得民心, 要得民心才能易於管治, 反正台灣走不了, 美國的國力正在下滑, 時間一定在中國這邊
尤其係有俄羅斯前例
俄羅斯被西方國家制裁
阿爺仲要花時間準備,一旦被制裁如何將傷害降到最底
美國同歐盟凍結俄羅斯三千億美元資產
如果中國武統台灣,美國有藉口一定會照做
中國持美債近一兆,肯定凍過水
所以近年中國已經不斷賣美債,賣得幾多得幾多

不會無沿無故突然統一,不是打仗就是經濟壓力,讓灣灣清醒

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-8-22 07:37 發表
台灣人主體唔會接受港澳授權式的一國兩制,但北京唔會接受分權式的統一,因這會違反共產黨領導一切的政府理論。
相方底線相距太遠,點可能得民心?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]