• 瀏覽: 23,888
  • 回覆: 124
+6
狗向主人鞠躬

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-6 17:04 發表
美國聯邦眾議長佩洛西及美國國會議員赴台訪問後,網路論壇PTT有網友爆卦指出,台灣付費給政治公關公司遊說佩洛西赴台,一共花費9400萬元(台幣)。

quotes: 外交部也表示,佩洛西訪問團是美國政府公費支應,在台行程統一由美國在台協會台北辦事處(AIT/T)洽排。
外交部也指出,台灣駐美國代表處聘用公關公司來擴大台灣對美國工作的觸角,是台灣政府長年的一貫作法,公關聘用符合當地國法規,並依據台灣對美工作業務實際需求及整體情勢相應調整,近年來相關支出的經費規模大致持平,
也由台灣立法院進行完整、合法、透明的監督。

睇所謂"外交部" 嘅澄清,簡直係越描越黑呀,自打嘴巴
第一,承認咗畀錢請公關公司係一貫做法到,即係真係有畀錢,並冇屈佢,
第二,話佩洛西訪問團是美國政府公費支應,並不能證明佩洛西並非因為收咗公關錢而訪問台灣,
反而令人覺得佩洛西食兩家茶禮,食完台灣再食美國公費,肥過肥仔水,
佩洛西真係多得佢唔少

引用:
原帖由 luckyma 於 2022-8-6 17:36 發表
捏造...係一共花費9400萬元(美金)
蔡ee為救小英男孩論文門爛棒球場林智堅真係不惜一切代價…甚至用到中台開戰嚟轉移視線…佢真係好愛呢個人夫噢…

唔好話9400萬台幣。之後台灣同大陸仲有其他地方嘅生意都唔知點改變。計埋嗰啲影響,9400萬台幣算少。

台官方斥捏造, 因為唔止咁少啦

好Lon9

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-8-6 17:16 發表
睇台視頻已不是新聞,人人皆知,1450唔知
1450知都扮唔知,扮唔知先有飯盒食,好檸慘ga

何止咁少,揑造數目😄

有錢使得鬼推磨
呢句說話講咗幾千年啦

引用:
原帖由 tam_n 於 2022-8-6 17:07 發表
「已轉請警政署刑事警察局偵辦,以防制假訊息傳播。」
嘅數字係喺美國司法部網站揾到㗎,咁都要警察偵辦?
台灣有冇言論自由㗎?
網友在PTT八卦版發文指出,他上美國司法部網站,發現一家叫「Gephardt Group Government Affairs」的政治公關公司,從2018年開始幫助台灣聯繫遊說佩洛西多達16次,台灣一共付費3149377.58美元(約新台幣9400萬元)

唔通會追究美國?😅

肯定不只

難怪大butt裂癲都話要組團年底慰藉蔡大總統

引用:
原帖由 orthocentre 於 2022-8-6 18:06 發表

網友在PTT八卦版發文指出,他上美國司法部網站,發現一家叫「Gephardt Group Government Affairs」的政治公關公司,從2018年開始幫助台灣聯繫遊說佩洛西多達16次,台灣一共付費3149377.58美元(約新台幣9400萬元)

唔通會追究美國?😅
唔會,會追究引用美國數字嘅人。
威權政府係咁㗎。

引用:
原帖由 必佬 於 2022-8-6 17:09 發表
臭西到呆灣柯篤屎原來咁貴架?
可能食佐柯仔煎痾屎水呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]