• 瀏覽: 5,449
  • 回覆: 23
香港文匯報記者昨日到果欄巡察,發現販商售賣的水果較少來自台灣地區,基本上以火龍果居多,還有販商出售台灣鳳梨及芭樂等。過往,台灣地區的生果也較東南亞貨為貴,但昨日有平賣散貨跡象,台灣火龍果的售價多為60元至70元兩個,亦有販商以50元3個的價格發售,已降價至與越南出產的火龍果售價相若..........

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202208/05/AP62ec303de4b033218a5b7ec8.html

原來停止進口台灣水果,對香港水果市道,幾乎全無影響。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-6 08:55 發表
香港文匯報記者昨日到果欄巡察,發現販商售賣的水果較少來自台灣地區,基本上以火龍果居多,還有販商出售台灣鳳梨及芭樂等。過往,台灣地區的生果也較東南亞貨為貴,但昨日有平賣散貨跡象,台灣火龍果的售價多為60元至70元兩個,亦有販商以50元3個的價格發售,已降價至與越南出產的火龍果售價相若..........

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202208/05/AP62ec303de4b033218a5b7ec8.html
咁咪好囉,台灣人自己食返自己嘅果。

我老友 Eddie 話咁樣叫做自己嬴足自己 10000 年。

民建聯說三道四

支持👏👏👏
賺中國錢去買美國垃圾軍火no way

呆灣出品多次驗出有問題
避重就輕

台灣除咗愛文芒仲有咩出名生果?

又唔使禁嘅,做人呢,唔好趕盡殺絕,只要加上「中國台灣」的產地來源證明就比佢入口!
商販都係呀,加入標籤,標明來自「中國台灣」,就可以賣!

犯法生意有人做 虧本生意毛人做🤔
大多商家唯利視圖 聽吓巧啦🧐

台灣出產基本上價錢和品質,全可被周邊出產代替。
買佢出產只是因他是中國一部份,否則唔會特登買

引用:
原帖由 silverseven 於 2022-8-6 09:14 發表
呆灣出品多次驗出有問題
避重就輕
只能進口台灣巨胸雞!!

想食水果,應該要直接飛去台灣食

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2022-8-6 10:03 發表

只能進口台灣巨胸雞!!

too big

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2022-8-6 08:57 發表

咁咪好囉,台灣人自己食返自己嘅果。

我老友 Eddie 話咁樣叫做自己嬴足自己 10000 年。
你老友eddie唔係食緊西瓜。死都唔浮上來。

上年大陸禁鳳梨結果香港買晒,應該唔可以再俾呢d事發生,應該禁埋所有豬肉成份產品

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-8-6 08:55 發表

新聞來源連結:
吾覺受影響

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]