• 瀏覽: 13,129
  • 回覆: 11
+2
引用:
原帖由 sony99hk 於 2022-8-5 21:02 發表
金屬疲勞?吾好玩啦,夠力就夠力,吾夠就吾夠,一係就物料質量有問題😤
果件己用了幾十年
重覆用無數次
受力拉力
見過汽車換零件?
金屬一樣有機會裂開

質量問題
所以設備要定期去測試
儀器拉力測試

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 09:24 發表

你係工程部??條綱索用咗幾十年你都知?
咁你知唔知你屋企部電梯既綱索用咗幾多次?
又點解一直無事?
知阿
所以定期換新零件
所以無事仲用得

電梯有定期做保養
一到年期直情換新鋼纜
點解電梯做到
演唱會點解話做不到
慳錢問題有藉口不做
一樣好似地盤機器吊重物設備全部要定期檢查

引用:
原帖由 tkkay623MK2 於 2022-8-6 10:32 發表

冇錯,地盤大吊和RB 吊雞車都有定期檢驗,合格才可使用!現在檢查鋼索有否金屬疲勞係有專業儀器檢查的安全可靠!這次意外好明顯係有人跳過這些安全程序
12人黑仔團受傷Dancer
衰得吳抵
比小小五金野害死

公司有無同佢地買重保險

引用:
原帖由 victorkc 於 2022-8-6 10:40 發表
玩3晚已經金屬疲勞,一系用次貨,一系就用舊鋼索啦,果然李老闆一心想賺到儘,人命唔系佢要諗既嘢。
果件野不會全新
點只玩3晚
300晚都不出奇
個個演唱會用過

如果全新當然不會玩3晚就斷

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 12:57 發表

咪講左可能用錯滑輪,升降機用錯纜轆都會出事,升降機大把䌫用左過十年,只係監管一定好過呢D工程公司
不會用錯了滑輪
又有工程師驗收
才比用升降機
又要定期檢查升降機
現在做法嚴格左
師父整完電梯再驗清楚才比人用
分分鐘睇大半曰才比人用

舞台升降台一樣受電梯條例監管
只是有人無做到

吊輕物件威也可能無管

大電視螢幕又會轉動
即用了機動裝置
己經有法例監管
定期檢查維修保養

引用:
原帖由 victorkc 於 2022-8-6 14:11 發表

一般會有建議使用次數,有心為安全既只會用七至八成時效,但李老闆家訓系要賺到儘,當然唔會未用儘就換啦。
果間工程公司
電視機
鋼纜
全部長期重用再重用
點會有全新
自己無管理好和檢查

引用:
原帖由 人為財S 於 2022-8-6 14:33 發表

加左價咩!?

唔係百二喳咩,怪唔之得唔捨得幫傷者轉院啦,百五都抵到爛!
另一位受傷Dancer轉去私家

引用:
原帖由 人為財S 於 2022-8-6 15:04 發表

邊個科水先!?
好似花姐
即公司比$
可能傷勢不嚴重可轉私家

現在政府要睇埋僱傭合約
自僱人士也不是公司無責任

引用:
原帖由 Marvelfans 於 2022-8-6 15:31 發表
咁樣賴落件死物度, 阿mo好唔抵
又放心
死物都要人負責
原本本法例
又有業務守則
有人要負責死物檢查和安裝

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 17:49 發表 

你自己揾下料先啦吾會錯,升降機換䌫換轆洗鬼工程師批,機械廠大細坑都會有,618有監管舞台升降台?
你睇番升降機條例
有包括舞台
舞台或機動表演一早有法例繫到
只是行業內有些人無理會
康文處租場都有要大會交機械機動的,
搵政府認可承辦商驗機先

公眾娛樂牌照
本條例第2條中娛樂的定義所提述的項目、活動及其他事項為下述各項或其中任何一項的任何部分 —— (由2002年第120號法律公告修訂)
(a)音樂會、歌劇、芭蕾舞、舞台表演或其他音樂、戲劇或劇場方面的娛樂;
(b)電影放映或激光投影放映;
(c)馬戲表演;
(d)演講或故事講說;
(e)下述任何1項或多於1項的展覽:圖畫展覽、攝影展覽、書刊展覽、手稿展覽,或其他文件或事物展覽;
(f)運動展覽或比賽;
(g)賣物會;
(h)(由2002年第120號法律公告廢除)
(i)《機動遊戲機(安全)條例》(第449章)所指的機動遊戲機或其他為遊樂而設計的機械裝置(上述的機動遊戲機除外); (由2002年第120號法律公告修訂)

618條例對升降機及自動梯的適用範圍
(1)除第(2)款另有規定外,本條例適用於所有升降機及所有自動梯。
(2)本條例不適用於 ——
(a)娛樂裝置,包括《機動遊戲機(安全)條例》(第449章)第2(1)條所界定的機動遊戲機;
(b)帶式、斗式、戽斗式或滾柱式輸送機或任何同類機器;
(c)主要用於為熔爐或同類器具上料的吊重機(包括吊斗吊重機);
(d)純粹用於將物料升起或直接送入機器中的吊重機,或純粹用於上述兩個用途的吊重機;
(e)升降行程高度不超逾3.5米並符合以下說明的升降機 ——
(i)不穿過任何樓面;及
(ii)純粹用於運送、堆垛、裝載或卸下任何貨物或物料,或用於以上2種或多於2種用途;
(f)升降行程高度不超逾3.5米並符合以下說明的升降機 ——
(i)不穿過任何樓面;及
(ii)純粹用於升起汽車;
(g)安裝在任何船上的升降機或自動梯;
(h)安裝在任何飛機上的升降機;
(i)與興建中的建築物有關而設有並符合以下說明的升降機 ——
(i)純粹供受僱興建該建築物的人使用;
(ii)純粹為運載在興建該建築物方面所用的物料;或
(iii)純粹供第(i)節提述的人使用及運載第(ii)節提述的物料;
(j)與貨運碼頭或碼頭相連的滑行台;
(k)於工業經營中使用的載物升降機;及
(l)舞臺或管弦樂隊升降機。

引用:
原帖由 1980720 於 2022-8-6 21:08 發表

明明影到係升高頂到野再斷 唔怪之得叫人唔好瘋傳啦
600Kg電視撞去重量輕幾倍喇叭
正常喇喇爛或跌
但不會喇叭影響大過電視
電視咁大重量最大問題在電視果部份自己本身引起

其他只會比電視撞毀
有片另一角度喇叭無撞到電視鋼纜

引用:
原帖由 tomymt 於 2022-8-6 18:31 發表
第四日就金屬疲勞?兒戲D啩?
果件野用了40年也不出奇
創底巢出來也不出奇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]