• 瀏覽: 13,128
  • 回覆: 89
+2
引用:
原帖由 日行千里 於 2022-8-5 19:29 發表
MIRROR演唱會早前發生舞台意外,一塊大型屏幕墮下擊中舞蹈員。由康文署牽頭組成的跨部門專責小組今日(5日)召開第二次會議。小組主席、康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,現階段不排除任何可能性。
...
用咗幾日就有金屬疲勞?

咁多日仲未睇,揾隻冇人拍咪得……呢d部門真係叻叻

引用:
原帖由 希夷 於 2022-8-6 02:18 發表
任何安全措施,
係有專業知識安裝,
安裝後,
現在工程人員都會拍照存檔,
邊個做,邊個人員拍照,
即時存回公司,話完成,
裝置什麼材料,公司有照片,
你估是旦交差
有存檔,開r

庭,

舞台工程設計兩條威也吊 mon,一條疲勞就出事,好X兒戲

金屬開演唱會好疲勞㗎

引用:
原帖由 002534 於 2022-8-6 13:51 發表

物料本身有瘕疵先會造成金屬疲勞現象,涉及保養問題,上面都有提過因維修欠妥造成金屬疲勞既空難例子,涉及過往維修及保養問題,02年華航CI611飛來香港出事個單就係涉及維修保養錯誤問題,1985年日航個單則係波音維修手冊指引本身出錯造成,兩者都最終都導致發生金屬疲勞而斷送機組人員性命
咁邊個負責?

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 14:59 發表

不會用錯了滑輪
又有工程師驗收
才比用升降機
又要定期檢查升降機
現在做法嚴格左
師父整完電梯再驗清楚才比人用
分分鐘睇大半曰才比人用

舞台升降台一樣受電梯條例監管
只是有人無做到

吊輕物件威也可能無管

大電視螢幕又會轉動
即用了機動裝置
己經有法例監管
定期檢查維修保養
你自己揾下料先啦吾會錯,升降機換䌫換轆洗鬼工程師批,機械廠大細坑都會有,618有監管舞台升降台?

引用:
原帖由 Goslar 於 2022-8-6 18:19 發表

咁邊個負責?
當然係公司同承辦商負責,因為多數係人為疏忽造成(遠因),近因就係金屬疲勞,逢事都有遠因同近因,而且兩者都係有關係,但唔可以因為人地指出左近因就話人地推卸責任,呢樣諗法係好多人犯既錯誤,每一樣野要先查出近因然後先再從近因中分析出遠因去追究責任,人地查案既都係咁樣架啦,睇多d案件調查就知,唔係本末倒置咁一上來就追究責任先,咁樣諗法好唔公允

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-8-6 16:56 發表

用咗幾日就有金屬疲勞?
冇人知新定舊加上用錯裝錯咪疲勞

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 15:35 發表

??? 你又係演唱會工程部??
我無參與工程,只知道係斷綱索,
個MON係兩條索斷一條即一野直落地
現時話係「鋼索金屬疲勞」

康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,原文網址: MIRROR演唱會|專責小組檢視鋼索斷口 屏幕墮下或涉鋼索金屬疲勞

BTW~~~安全係數,係指一個結構或是機械所能 ...
你冇工程經驗講乜?懶得係到教人

引用:
原帖由 Goslar 於 2022-8-6 18:19 發表

咁邊個負責?
當年華航個單遠因就係航空公司公司文化混亂,胡亂慳皮,高層裙帶效應,近因就係維修人員因怕維修開支問題,馬虎咁冇按正確指示,維修紀錄做假,之後既維修人員又誤信個紀錄,咁就令到不幸事件爆發,華航被罰款同埋個維修工程師被判左2年緩刑,架飛機係係80年一次係啟德機場降落時機組人員操作失誤令機尾擦撞到跑道地面而留下刮痕,該處因長年冇妥善處理而累積左金屬疲勞,出事個陣裂痕蔓已延到臨界點,空中解體時機尾率先斷開,正常咁舊既機唔應該繼續服役,公司要慳皮,唔捨得出維修費,而且舊機最怕就係有未揭發既舊傷病既隱患

睇到金屬疲勞這4隻字我覺得ICAC應該要加入查辦。

引用:
原帖由 日行千里 於 2022-8-5 19:29 發表
MIRROR演唱會早前發生舞台意外,一塊大型屏幕墮下擊中舞蹈員。由康文署牽頭組成的跨部門專責小組今日(5日)召開第二次會議。小組主席、康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,現階段不排除任何可能性。
...
唔再提安全索, 應該一條斷左都唔會跌落嚟, 又此帶風向

引用:
原帖由 大波.好波~~ 於 2022-8-5 21:02 發表

咁樣先可以推到一肝二淨,好理由黎
又唔講下條鋼索响固定情況下, 同個屏幕fing嚟fing去嘅分別?

引用:
原帖由 加燦 於 2022-8-6 00:15 發表
金屬疲勞?求其搵啲科學名詞就想甩身?呢啲鋼索一年用得幾多次,用一百年都未疲勞到斷啦。
你啱, 鋼索唔係繩索