• 瀏覽: 13,130
  • 回覆: 89
+2
引用:
原帖由 禮頓人 於 2022-8-6 06:37 發表
即係點? 無人需要負責?
最後得返曱甴mo要為自己群埋班曱甴既行為負責 

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 09:24 發表

你係工程部??條綱索用咗幾十年你都知?
咁你知唔知你屋企部電梯既綱索用咗幾多次?
又點解一直無事?
知阿
所以定期換新零件
所以無事仲用得

電梯有定期做保養
一到年期直情換新鋼纜
點解電梯做到
演唱會點解話做不到
慳錢問題有藉口不做
一樣好似地盤機器吊重物設備全部要定期檢查

咁有無去查下,係咪有人升高個mon,撞左落喇叭度引致鍘頭意外?

儍都知係鋼索金屬疲勞先會斷下墮,唔通綁到實會跌落黎咩。

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-8-6 10:46 發表

知阿
所以定期換新零件
所以無事仲用得

電梯有定期做保養
一到年期直情換新鋼纜
點解電梯做到
演唱會點解話做不到
慳錢問題有藉口不做
一樣好似地盤機器吊重物設備全部要定期檢查
冇錯,地盤大吊和RB 吊雞車都有定期檢驗,合格才可使用!現在檢查鋼索有否金屬疲勞係有專業儀器檢查的安全可靠!這次意外好明顯係有人跳過這些安全程序

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-8-6 10:58 發表
儍都知係鋼索金屬疲勞先會斷下墮,唔通綁到實會跌落黎咩。
班甴友仍在幻想有真兇在鋼索做手腳,等他有機會跳出來大叫以我老尾爸爸名義發誓真兇是誰為主子脫身!耶!
我哋只能提醒他們記得食藥

梁思浩話花姐要負全責

玩3晚已經金屬疲勞,一系用次貨,一系就用舊鋼索啦,果然李老闆一心想賺到儘,人命唔系佢要諗既嘢。

其實Mirror係打工仔
都係受害者

引用:
原帖由 日行千里 於 2022-8-5 19:29 發表
MIRROR演唱會早前發生舞台意外,一塊大型屏幕墮下擊中舞蹈員。由康文署牽頭組成的跨部門專責小組今日(5日)召開第二次會議。小組主席、康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,現階段不排除任何可能性。
...
其實金屬疲勞係物理學上既名詞,01度好多鍵盤友乜都唔識就亂咁批評,其實佢地係唔知道金屬疲勞原因其實係大多數本身物料出現磨損而長時間受壓及缺乏妥善保養處理所間接造成,嚴重既話可以引致致命事故發生,JAL123同CI611空難就係維修不妥導致金屬疲勞引起,班友根本唔知道金屬疲勞可以致命,多數係人為失誤造成

引用:
原帖由 日行千里 於 2022-8-5 19:29 發表
MIRROR演唱會早前發生舞台意外,一塊大型屏幕墮下擊中舞蹈員。由康文署牽頭組成的跨部門專責小組今日(5日)召開第二次會議。小組主席、康文署助理署長李子俊指,小組檢視涉事斷裂鋼索斷口後,發現有跡象顯示鋼索出現金屬疲勞導致斷裂,但現時仍需再檢測確定,現階段不排除任何可能性。
...
金屬疲勞根本唔關使用過度事,而係環境壓力,可能本身有瘕疵係檢查時未能發現,再加上壓力,我有睇過《空中浩劫》華航611班機個集,節目中專家有解釋過金屬疲勞,唔係應力過度,而係長期受機艙氣壓迫使,機尾底部受損部位日益稀薄,同越來越嚴重,最終令飛機係22年後係飛來赤鱲角機場途中解體

引用:
原帖由 Goslar 於 2022-8-5 23:06 發表
快 d 驗完拆埋其他幾個下來,過多幾天會不會全部疲勞跌落來!
物料本身有瘕疵先會造成金屬疲勞現象,涉及保養問題,上面都有提過因維修欠妥造成金屬疲勞既空難例子,涉及過往維修及保養問題,02年華航CI611飛來香港出事個單就係涉及維修保養錯誤問題,1985年日航個單則係波音維修手冊指引本身出錯造成,兩者都最終都導致發生金屬疲勞而斷送機組人員性命

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-6 10:24 發表

你係工程部??條綱索用咗幾十年你都知?
咁你知唔知你屋企部電梯既綱索用咗幾多次?
又點解一直無事?
咪講左可能用錯滑輪,升降機用錯纜轆都會出事,升降機大把䌫用左過十年,只係監管一定好過呢D工程公司

引用:
原帖由 1223456 於 2022-8-6 13:57 發表

咪講左可能用錯滑輪,升降機用錯纜轆都會出事,升降機大把䌫用左過十年,只係監管一定好過呢D工程公司
建議大家睇返《空中浩劫》日航同華航個單就會了解到金屬疲勞係咩一回事,呢d係物理專家、法醫最清楚

引用:
原帖由 tkkay623MK2 於 2022-8-6 10:32 發表

冇錯,地盤大吊和RB 吊雞車都有定期檢驗,合格才可使用!現在檢查鋼索有否金屬疲勞係有專業儀器檢查的安全可靠!這次意外好明顯係有人跳過這些安全程序
12人黑仔團受傷Dancer
衰得吳抵
比小小五金野害死

公司有無同佢地買重保險

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]