• 瀏覽: 13,926
  • 回覆: 9
+2
美國傳媒周四(4日)報道,台灣空軍機師嚴重短缺,可能需要50年時間才能培訓出足夠機師。空軍機師難以招募的原因,與出生率下

唔怪得下下戰機變沉水機。原來係咁,
咁應該由幼稚園開始就教開戰機,
唔係打遊戲機。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220805/bkn-20220805163045366-0805_00952_001.html?refer=hn2

我是男人,愛吃薑,也愛吃桃。
引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-8-5 18:26 發表
台灣咪強制服兵役嘅咩,迫人學揸咪得囉。
台灣由民進黨執政後,
服兵役變為三個月,
祇係入營同剃光頭,
跑下步,練下步操,
連槍都未開過,
咁就可以出營返歸。
我的台灣朋友同我講的。

引用:
原帖由 andysan4 於 2022-8-6 10:53 發表
去台灣都好,唔好撘台灣的航空公司的機。
起碼保證到唔係台灣本土的機司先啦。

引用:
原帖由 kwma 於 2022-8-6 14:01 發表

老尾大把姑庸兵
東歐果班唔識開美式戰機,

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2022-8-6 14:52 發表

香港警察都27星期訓練 軍人居然一半時間就可以上戰場?
他們連槍都從未摸過,莫說開槍了。
祇懂步操,學學自由搏擊,
體格好的,可能編入其它部隊,
國民黨執政時期,要入營一年,
捱苦,練槍,自由搏擊等是基本的,
那年代當完兵出來,一般都可以一對二。
現在的,當完兵,
連自已都照顧不了。

引用:
原帖由 男人小笨象 於 2022-8-6 14:41 發表

美國咁柒多盟友,求其派張柯打就會有十零慢個機司去填補短缺啦
都要有錢出糧先得架,

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2022-8-6 16:04 發表

過路搭訕!如果講徒手博擊可一對二嘅,果兩個未受過訓練嘅就可以,練過博擊或武術嘅應該明白從來只會怕對方人多,但唔會怕對方大隻!
我認識幾個台灣大哥,在國民黨年代曾經當過一年兵的,
佢地話在軍營內徒手博擊要求好高,練習時經常有被打斷肋骨或手骨等等。
部份體能好的,可能被轉調到特種部隊,或是海軍陸戰隊。睇個人意願。

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2022-8-6 16:12 發表

咁就有大大理由外聘啦,5眼有好多失業機師,亦好多有軍隊作戰經驗。
所以咪去晒烏黑爛送死囉。

引用:
原帖由 keung135 於 2022-8-11 07:51 發表
求其搵個巴士司機上去就得啦
果個己經上左位,去左烏黑爛做總統,

引用:
原帖由 jimsonweed 於 2022-8-11 07:14 發表

唔出奇!我年輕時練空手道都試過被人掃到骨裂,更有師兄弟斷肋骨或下顎骨碎裂。間館業餘都搞到出咁多意外...職業就更可想而知啦!
當年認識一位台灣人,現在五十多歲,在東莞當廠長,
佢曾經當左八年兵,曾入過特種部隊,也曾當過教官,
不算大隻,但一對手臂全是傷痕。
聽佢講,當初入營時,好多新兵都頂唔順上吊自殺,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]