• 瀏覽: 13,925
  • 回覆: 86
+2
引用:
原帖由 k1l 於 2022-8-5 21:46 發表

係冇人夠膽飛才對,仲F16上世紀80年代物品,我細個(40年前日本仔出的零食有片香口膠同5張戰機相的時代來的)那時和轟天號的相片同香口膠差唔多時代的物品,你話幾多年前丫
F16其實是七十年代尾服役。當年我小學生,在書局見到F16模型,好恨買,最後都買唔起

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2022-8-5 18:18 發表
美國傳媒周四(4日)報道,台灣空軍機師嚴重短缺,可能需要50年時間才能培訓出足夠機師。空軍機師難以招募的原因,與出生率下

唔怪得下下戰機變沉水機。原來係咁 ...
老尾大把姑庸兵

引用:
原帖由 kwma 於 2022-8-6 14:01 發表

老尾大把姑庸兵
東歐果班唔識開美式戰機,

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2022-8-5 18:18 發表
美國傳媒周四(4日)報道,台灣空軍機師嚴重短缺,可能需要50年時間才能培訓出足夠機師。空軍機師難以招募的原因,與出生率下

美國咁柒多盟友,求其派張柯打就會有十零慢個機司去填補短缺啦

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2022-8-5 18:35 發表

台灣由民進黨執政後,
服兵役變為三個月,
祇係入營同剃光頭,
跑下步,練下步操,
連槍都未開過,
咁就可以出營返歸。
我的台灣朋友同我講的。
香港警察都27星期訓練 軍人居然一半時間就可以上戰場?

買埋啲飛軍大炮,可能得個殼,啲錢就去哂老美度

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2022-8-6 14:52 發表

香港警察都27星期訓練 軍人居然一半時間就可以上戰場?
他們連槍都從未摸過,莫說開槍了。
祇懂步操,學學自由搏擊,
體格好的,可能編入其它部隊,
國民黨執政時期,要入營一年,
捱苦,練槍,自由搏擊等是基本的,
那年代當完兵出來,一般都可以一對二。
現在的,當完兵,
連自已都照顧不了。

軍機已經唔多,點知機師仲少,抑或無人肯做機師?

到時就嗱嗱林棄械投共啦。

50年之後中國台灣空軍擊沉你老尾航母呀!

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2022-8-6 15:37 發表

他們連槍都從未摸過,莫說開槍了。
祇懂步操,學學自由搏擊,
體格好的,可能編入其它部隊,
國民黨執政時期,要入營一年,
捱苦,練槍,自由搏擊等是基本的,
那年代當完兵出來,一般都可以一對二。
現在的,當完兵,
連自已都照顧不了。
過路搭訕!如果講徒手博擊可一對二嘅,果兩個未受過訓練嘅就可以,練過博擊或武術嘅應該明白從來只會怕對方人多,但唔會怕對方大隻!

引用:

咁就有大大理由外聘啦,5眼有好多失業機師,亦好多有軍隊作戰經驗。

淒9涼,居然唔夠機C

引用:
原帖由 seikohk 於 2022-8-6 14:59 發表
買埋啲飛軍大炮,可能得個殼,啲錢就去哂老美度
擺明係要虧空成個呆灣!
一開戰就推國民去死
自己流亡美國歎世界

台灣服役中戰機有幾多架?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]