• 瀏覽: 47,177
  • 回覆: 383
+4
【Now新聞台】第二階段消費券周日分階段發放,當局接獲約15萬宗覆檢申請,主要來自早前曾以永久離開香港作聲明以提早取回強積金的市民,當中逾10萬宗覆檢成功,暫時未有覆檢不成功個案。

【Now新聞台】第二階段消費券周日分階段發放,當局接獲約15萬宗覆檢申請,主要來自早前曾以永久離開香港作聲明以提早取回強積金的市民,當中逾10萬宗覆檢成功,暫時未有覆檢不成功個案。

財政司長辦公室財政預算案及稅務政策組主任王學玲:「剩下幾萬宗(覆檢申請)在處理中,如果下一批成功覆檢,8月16日會收到第一階段消費券。我們暫沒有覆檢不成功,原因是對方會提供資料證明在港居住,我們收到不只看這些資料夠就夠,不夠就指不成功,如果不夠我們會找對方,看看有沒有更多資料提供。我們現時採取這樣處理方式,所以到這一刻,沒有所謂(覆檢)不成功。」

王學玲又指,今次接獲26萬宗轉用其他平台領取的申請,但不會透露具體各平台的轉換數字,又指今次六個平台都有推出不同優惠,鼓勵消費效果明顯,重申分階段發放消費券是希望拉長提振經濟作用。

星期日派消費券又可以去買下嘢。

新聞來源連結:
https://news.now.com/home/local/player?newsId=485492

曾以永久離開香港作聲明以提早取回強積金的市民,當中逾10萬宗覆檢成功,暫時未有覆檢不成功個案。

政府話比市民聽以後發誓可以唔算數囉

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-5 15:13 發表
曾以永久離開香港作聲明以提早取回強積金的市民,當中逾10萬宗覆檢成功,暫時未有覆檢不成功個案。

我睇到新聞都好忟!

積金局係咪唔會向呢班提早提取強積金追究?

嘩!原來無事架?咁我都去拎錢啦!

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-5 03:13 PM 發表

一單還一單
可能遲下被起訴
果一萬幾千都唔夠俾堂費

給了一記響亮耳光

班友仔又拎晒黎買PS5,IPHONE

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-5 19:15 發表

我睇到新聞都好忟!

積金局係咪唔會向呢班提早提取強積金追究?

嘩!原來無事架?咁我都去拎錢啦!
那些都是別人的血汗錢,取不取關你咩事?

引用:

你發誓同你老婆婚後甘苦與共,一生一世照顧對方,但最後都可以照樣離婚喇!

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-8-5 19:38 發表

那些都是別人的血汗錢,取不取關你咩事?
犯法喎!人地犯法無事,對我地守法的人公平咩?公平咩!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-5 19:49 發表

犯法喎!人地犯法無事,對我地守法的人公平咩?公平咩!
不是急用誰會拿這些錢?
問題在積金條例不公義

政府要調查發誓的人有冇真正離開香港, 如果去咗幾年後回港, 都可以理解, 但如果只係去外國打個白鴿轉, 就要告佢發假誓.

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-8-5 19:52 發表

不是急用誰會拿這些錢?
問題在積金條例不公義
咁邊個制訂[公義], 先至符合你的[公義]?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-8-5 19:57 發表

咁邊個制訂[公義], 先至符合你的[公義]?
問你老友林奠個老契啦,始作俑者呀

引用:

結婚都發誓生死與共啦,咁離婚係咪要告?黐黐地,唔好咩都情緒蓋過理性啦,走咗都可以番嚟,最低限度,而家係咁,在未有法例修改前,憑咩入人以罪?

根本就預咗比你地,只係志在抽出不在香港的人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]