• 瀏覽: 47,171
  • 回覆: 383
+4
引用:
原帖由 嫣火~ 於 2022-8-7 02:26 發表

佢哋有邊一忽唔合法???
提早退休:
計劃成員必須年滿60歲並已終止所有受僱及自僱工作,並作出法定聲明指無意再次受僱或自僱。
計劃成員可以選擇一筆過或以分期的方式提取強積金。

永久離開香港:
計劃成員必須作出法定聲明指已經或將會離開香港,亦無意作為永久性居民返回香港工作或再定居。同時須提供令受託人信納計劃成員已獲准在香港以外地方居住的證明。

完全喪失行為能力
計劃成員永久不適合執行在緊接喪失行為能力前工作的特定工種,並提供由註冊醫生或中醫發出的醫學證明書。

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-5 15:13 發表
曾以永久離開香港作聲明以提早取回強積金的市民,當中逾10萬宗覆檢成功,暫時未有覆檢不成功個案。

政府話比市民聽以後發誓可以唔算數囉
當食生菜

引用:
原帖由 numan123 於 2022-8-7 00:33 發表

八達通做唔到,政府想公平啲卦😒
唔想分幾次拎其實可以轉會
做咩攪9支付寶d用戶呢
真係派都派得衰過人😑😑😑

引用:
原帖由 小豬2016 於 2022-8-7 00:10 發表
超過十萬人覆核!
【暫時未有覆檢不成功個案】
到頭嚟凡係有覆核嘅都成功批出,勞民傷財嘥時間搞場大龍鳳出嚟做乜呢
咪係聲東擊西囉
你唔見而家派俾d新移民內地留學生專材無人屌架咩🤭🤭🤭
全部注意力集中哂強積金呢單野上面

咁其實香港發誓係咪可以當食生菜?

寬鬆處理是好事,但唔好俾人呃

5000?要唔要都擺就。

假宣誓都得?

正宗 阿茂整餅

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-8-5 19:38 發表

那些都是別人的血汗錢,取不取關你咩事?
曱甴入冊,精彩人生,喎?

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 2022-8-5 15:10 發表
【Now新聞台】第二階段消費券周日分階段發放,當局接獲約15萬宗覆檢申請,主要來自早前曾以永久離開香港作聲明以提早取回強積金的市民,當中逾10萬宗覆檢成功,暫時未有覆檢不成功個案。

【Now新聞台】第二階段消費券周 ...
唔怪之得我身在英國嘅老友 Eddie 都話佢好開心咁攞到啦

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
又加價了

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-5 15:13 發表
曾以永久離開香港作聲明以提早取回強積金的市民,當中逾10萬宗覆檢成功,暫時未有覆檢不成功個案。

政府話比市民聽以後發誓可以唔算數囉
唔識唔好亂噏,宣誓指有冇按寫明日子離港,其後回流係可以的,否則回流移民米犯法

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]