• 瀏覽: 47,267
  • 回覆: 383
+4
引用:
原帖由 東方紅 於 2022-8-5 23:25 發表

似乎明明地。
宣誓係佢真係當時想永久離開香港,要佢真係做先得,但又驚佢攞咗唔做,所以咪要宣誓(聲明)囉。
佢回流咁咪即係無永久離開香港囉,咁又點樣真係做到呢 ? 做唔到仲要聲大大話政府唔啱,咁夠竟係邊個發假誓先 ?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-8-5 19:52 發表

不是急用誰會拿這些錢?
問題在積金條例不公義
其實最合理係應該可以中途攞出嚟,例如買樓還債急用,至於呢個漏洞當然會造成市民退休後強積金餘額不多,日後必再申請政府福利金,政府就係怕呢點所以唔俾中途攞出嚟。經過今次破例,就要立法可以中途攞出嚟,否則如果有人司法覆核,由於有咗先例有法不究,政府輸梗。

根本講公唔公平係多餘嘅,估計最少三分一打工仔打散工唔供強積金,收入幾多冇得查,照享政府福利例如平租公屋,對好多打政府工及大公司工嘅好唔公平。

覆檢係假既,來者不拒係真既, 係咪 ?  

https://www.youtube.com/watch?v= ... lessMusicHongKong天碟

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-6 06:02 發表

佢回流咁咪即係無永久離開香港囉,咁又點樣真係做到呢 ? 做唔到仲要聲大大話政府唔啱,咁夠竟係邊個發假誓先 ?
講呢啲?強積金講永久離開香港,同結婚講照顧一生一世,都係當時意願,只要法例容許,係可以改變意願的,講極你都唔明,嘥氣。
都講咗啦,你申請公屋,填報一萬銀一個月,咁係咪永世都要一萬呀?唔可以再搵得多呀?咁搵萬五銀一個月係咪要拉你呀?係講當時呀,明未?

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-6 05:58 發表

唔係唔明, 你話mpf可以宣誓永久離港提取一次係咪 ? 但有人回流再供mpf,咁供款將來係咪無得攞先 ? 咁如果有得攞,咁咪即係可以無限輪迴囉, 世事咁多變數,唔比我又出外再離港再回流,再離港再回流..................
你仲係唔明,講明只可一次,之後就算你點,都唔可以用同一埋由申請。
即係話今年,你可以用永久離開香港為由,提早取回,但三年後回流回港打工,又供強積金,但以後就算你點樣,都唔可以再用永久離港為由再提取,直至65歲/死咗/永久失去工作能力……等。
咁又點可以無限輪輪迴呀?唉……咩叫無限輸迴呀,人地寫得咁清楚你都唔仲要響度拗?我幾時又有話過政府唔啱呀?我只係可以做,但未修改法例前,不能任意咁做,當然,政府亦唔會聽你地呢啲咁嘅情緒嘢啦。

西門梓敬同一眾杏加橙今次真係枉作小人,搞咁多野最後咪又係要派!
講公平?交左幾十年稅話行開下啫咁就話CUT,果D新移民攞盡福利就嘈喧巴閉眼紅人地日日喊打喊殺,好心自己痾督尿照下自己個衰樣先啦!公平?呸!

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-6 05:56 發表

呢個世界有邊樣野無變數, 當年效忠英女皇,而家效忠特區政府,我都知發假誓係有罪,我就係唔明點解提取強積金發誓可以當無數
講太多啦,唔講啦,自己再諗下啦,唔好鑽死牛角尖啦。

吾明既一世都吾會明,呢的系資質問題

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-8-6 06:21 發表

講呢啲?強積金講永久離開香港,同結婚講照顧一生一世,都係當時意願,只要法例容許,係可以改變意願的,講極你都唔明,嘥氣。
都講咗啦,你申請公屋,填報一萬銀一個月,咁係咪永世都要一萬呀?唔可以再搵得多呀?咁搵萬五銀一個月係咪要拉你呀?係講當時呀,明未?
所以法例咪廢囉,慷香港人之慨,納稅人D錢就係咁比班唔想做中國香港人既香港人,如果移居內地我都仲可以理解, 如果移民外國我就接受唔到囉,你唔會話呢十萬人都係住係大陸呀

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-5 19:15 發表

我睇到新聞都好忟!

積金局係咪唔會向呢班提早提取強積金追究?

嘩!原來無事架?咁我都去拎錢啦!
快啲去攞,要快!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-5 19:49 發表

犯法喎!人地犯法無事,對我地守法的人公平咩?公平咩!
唔公平,你快啲去攞。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-8-5 19:52 發表
政府要調查發誓的人有冇真正離開香港, 如果去咗幾年後回港, 都可以理解, 但如果只係去外國打個白鴿轉, 就要告佢發假誓.
政府唔告喎,點算?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-5 20:05 發表

佢地領取強積金原因係永久離開香港喎!而家無走到,係咪發假誓呀?

咁都唔使告?我都去領取返強積金呀!我都急用呀!有邊個唔急錢用呀!
快啲去

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2022-8-6 06:02 發表

快啲拉佢地去坐監啦,笨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]