• 瀏覽: 10,307
  • 回覆: 63
+2
引用:
原帖由 onnam 於 2022-8-5 17:33 發表

英國人普遍比較有環保意識,天然水資源短暫同局部存量不足,咪暫時用少啲水淋花同洗車,冇咩大不了。

仲有,英國係有海水化淡設施的,人哋用幾多有分寸呀。
當然,我都相信英國人就會有分吋,班 BNOer 都會一樣,因為水費真係好貴丫嘛!

如果盧旺達雨水多啲,黃人可以考慮下。

英國對中國貿易逆差大幅增加,衍生對中經濟依賴擔憂

英國因疫情引發的連續封城造成電子產品消費浪潮後,英國對中國的貿易逆差額在疫情期間增加兩倍多。根據英國國際貿易部之數據,截至 2021 年 6 月的一年中,英國從中國進口的金額比向其出口的金額多 405 億英鎊。相比前 12 個月的 118 億英鎊,逆差大幅增加。這種失衡是由於從中國進口的商品大幅成長 38%,但是英國對中國的出口卻下降 34%。

美麗的風景線

曱甴話日日望住英國鬼妹仲熱

之前就熱到咩 宜家又無水

狗一年沖兩三次涼,大陰蒂國子民一啲都唔擔心冇水沖涼呢個問題。

曱甴係飲屎水,所以無問題

我仲記得英治時期,
香港制水的廣告。

沖完涼的水,
可以用嚟淋花,洗地。

引用:
原帖由 mark_tw 於 2022-8-5 14:01 發表
先來熱浪,現在禁水,遲的冇電,還有什么?😑😑
無食物。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-8-5 14:17 發表
水係珍貴資源,香港呢一代唔會知
唔單止後生,我聽過一隻戇鳩老黃甴講,香港幾十年前都制水,一樣可以生存到,今時今日唔用東江水都冇問題

引用:
原帖由 跌打風濕藥膏 於 2022-8-6 11:55 發表

唔單止後生,我聽過一隻戇鳩老黃甴講,香港幾十年前都制水,一樣可以生存到,今時今日唔用東江水都冇問題
如果而家實施一級制水,晚上10時至翌日6時不供水,好多香港人都叫救命

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-8-6 12:08 發表

如果而家實施一級制水,晚上10時至翌日6時不供水,好多香港人都叫救命
呢層有正常思想嘅「人」都明白,仲有唔使再諗住用花灑沖涼咁過癮,即熱式熱水爐,洗衣機可以丟
不論老嫩,黃狗甴都係冇腦

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-5 13:36 發表

洗4點都唔得
在英國,c eye (注意,無"s"), 只准用紙抹。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-8-6 12:08 發表

也許應該偶然演習一下停水、停電,讓一些人明白生在香港唔係乜都老馮理所當然。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]