• 瀏覽: 33,504
  • 回覆: 13
+11
G7發言=廢紙一張,我是否可理解為廢話一堆?

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-5 11:50 發表
台灣比中國圍島軍演七國軍艦都唔出嚟遊下堅如盤石撐台灣喎
老美好似話係夏威荑同盟友軍演,老連咁遠,叫做聲援過。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2022-8-5 13:23 發表

台灣上空出現了轟炸機😭
台島人仲大安旨意,以為軍演姐,無事既,點知攻不攻台,主動權在中國手中,國際形勢嚴峻,他們如睡了的人一樣,繼續對酒當歌,人生幾何?有點危機意識的都知道解放軍隨時進攻,只在朝夕之間而已。

引用:
原帖由 阿乜水 於 2022-8-5 14:45 發表
中國駐歐盟使團驚班鬼睇唔明中文, 又搵台灣紫髮大媽亂咁譯, 直頭登晒成段英文.

Spokesperson of Chinese Mission to the EU Speaks on a Question Concerning the Statement on Taiwan by G7 Foreign Ministers and the EU High Representati ...
甚麼魔鬼天使?不要亂用基督教名詞喎,魔鬼係幽暗既掌權者,天空屬靈氣既惡魔啊,點會理人類打生打死,如果中國是魔鬼,用血肉之驅,用武器怎能打敗他?唔係好識睇段野,複製唔度上狐狗,翻譯不能,唔知我有無講錯。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2022-8-5 14:56 發表

美國佬說好的堅如盤石,突然又冇哂。。。
係堅丫,堅離地個堅嘛,英文翻譯做中文可能會有誤區~不要見怪。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2022-8-5 15:00 發表

今次你贏

大佬,最緊要中國贏呀~~我贏輸都無所謂的。

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2022-8-5 15:06 發表

係堅如盤石咁反晒基地.
中台海峽而家風頭火勢,為左台灣監視中國而中彈,唔好玩啦,我地唔制架,都係返老家安全!!

引用:
原帖由 封完再玩過 於 2022-8-5 15:13 發表

豬柒淨係識打咀炮,點解唔派兵幫呆灣?
嗯,呢個問題要問返班友,佢地咩居心?踩中國等於幫台灣?這是甚麼玩法?

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-8-5 15:18 發表

唔癈話噃
俾着以前,中國只會得一句堅決反對,但近一年多咗直接踩西方嘅用詞,意思係中方已經唔再留面子俾西方,簡單講就係雙方接近反面。
而家中國已經從美國手上奪去整個台灣制海權,下次又唔知攞乜走。
已經撕破臉皮了?不會吧?那台灣……

引用:
原帖由 阿乜水 於 2022-8-5 15:33 發表

Ching, 中文原文:

中國駐歐盟使團發言人就七國集團和歐盟外長涉台聲明答記者問 (huanqiu.com)

另外個人意見: evil可以解做邪惡, 而 "魔鬼"呢個名詞亦唔係基督教專有.
內文好熟喎~咁似瑩姐講過既野既?

唔該晒師兄~~有中文好睇好多了,嗄,小弟學識淺薄,又出醜了,失禮晒。

引用:
原帖由 blueobject777 於 2022-8-5 15:34 發表

唔好講咁多,快d打啦。
你可以試下去信習大大秘書處,要求攻打台灣,習大大知道你是台島人,又敢於說,一定好歡喜,不過做二五仔下場多數好慘,你自己小心勒~~

引用:
原帖由 阿乜水 於 2022-8-5 16:04 發表

好似有小小分別, 不過口徑相同. 果個係中國駐歐盟使團發言人, 而華姐係外交部發言人. 呢度係華姐對答:

2022年8月4日外交部發言人華春瑩主持例行記者會_中華人民共和國外交部 (fmprc.gov.cn)
謝謝~~我看過瑩姐對答記者關係G7言論的影片,那個她功力深厚啊,果真又嫻雅又智慧的……中女……

王毅智辯七國,七國啞然失笑。

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-8-5 17:45 發表

台灣識時務就盡快投降,話晒國共戰爭未正式完結,中國係可以隨時開拖又或者圍死台灣。
細思極恐……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]