• 瀏覽: 34,912
  • 回覆: 245
+12
引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-8-5 15:14 發表

中英聯合聲名攪成咁首先要多謝英國,其次係曱甴,多謝你地整死佢。
曱甴唔知咩叫國家主權?

差D今個禮拜被收割 

引用:
原帖由 green2016 於 2022-8-5 11:43 發表
國務委員兼外長王毅批評,七國集團就台海局勢發表的聲明,只是廢紙一張。 王毅在金邊出席東亞合作系列外長會期間,接受央視訪問。他表示,西方七國集團糾集在一起,就目前的台海局勢發表所謂的「聲明」,中方對此堅決反對,認為是混淆是非、顛倒黑白,公然為侵權者張目,反而向維權者施加壓力,反問公理及國際關係基本準則...

七條狗吠乜野,不關條狗事唔好亂吠。主人都未叫。

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2022-8-5 15:10 發表

眼神語氣堅定穩重.漂亮國嗰啲講嘢都眼神閃爍,基本啲大話連自己都唔敢信,就知邊個佔理啦
王毅的確係最有台型!
外國嗰班八婆咁!

又給我們中國有機會在世界舞臺上發光發亮,真的要多謝七國,這是給我們一次合情合法的機會對武統臺灣進行軍事演習,國家統一,指日可待

張紙係廢紙,啲人係廢x 咁就對哂聯

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2022-8-5 15:18 發表

唔癈話噃
俾着以前,中國只會得一句堅決反對,但近一年多咗直接踩西方嘅用詞,意思係中方已經唔再留面子俾西方,簡單講就係雙方接近反面。
而家中國已經從美國手上奪去整個台灣制海權,下次又唔知攞乜走。
已經撕破臉皮了?不會吧?那台灣……

引用:
原帖由 小李廣花榮01 於 2022-8-5 15:25 發表

以柒國嘅實力, 俾王毅屌完過左一日都仲未出得番聲, 世人原來一直高估左柒國嘅實力
係剛剛好俄國發威玩殘歐盟啫!

希望解放軍用行動去證明...........最理想是武統成功.....和統麻煩多........!!

引用:
原帖由 剎華 於 2022-8-5 14:51 發表

甚麼魔鬼天使?不要亂用基督教名詞喎,魔鬼係幽暗既掌權者,天空屬靈氣既惡魔啊,點會理人類打生打死,如果中國是魔鬼,用血肉之驅,用武器怎能打敗他?唔係好識睇段野,複製唔度上狐狗,翻譯不能,唔知我有無講錯。
Ching, 中文原文:

中國駐歐盟使團發言人就七國集團和歐盟外長涉台聲明答記者問 (huanqiu.com)

另外個人意見: evil可以解做邪惡, 而 "魔鬼"呢個名詞亦唔係基督教專有.

黃屍曱甴話舔美很優越很高尚,唔舔就笨

引用:
原帖由 剎華 於 2022-8-5 13:30 發表

台島人仲大安旨意,以為軍演姐,無事既,點知攻不攻台,主動權在中國手中,國際形勢嚴峻,他們如睡了的人一樣,繼續對酒當歌,人生幾何?有點危機意識的都知道解放軍隨時進攻,只在朝夕之間而已。
唔好講咁多,快d打啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]