• 瀏覽: 48,393
  • 回覆: 12
+17
美日關係密切,經濟或軍事往來好平常,文雄先生這話應該只是足夠叫中國注意行為,沒有到管好自己的行為的嚴重程度吧。

而且日笨也可借機加建軍資,實有利於政權發展,應該多謝中國。

引用:
原帖由 人若流水 於 2022-8-5 12:13 發表

死架頭你地欠我地中國人好多債,遲早忘你國,整個東京大姦殺你嘆。冚家產日本仔!!殺,殺!殺!
我預計第三次世界大戰會打到七彩,麥野新仇舊恨一鋪清。

引用:
原帖由 cockroach快走 於 2022-8-5 12:37 發表

問吓你阿爺,記唔記得三年零八個月?
或者可能你根本唔係香港出世!
事有湊巧,我是中國人!我父母也是中國人……

引用:
原帖由 人若流水 於 2022-8-5 12:57 發表

我去過南京大屠殺紀念館,真係忍吾到眼淚,個心好似火燒咁!唉!
我直頭唔敢睇,係網上有D相片,真係睇到個人心都寒埋,人性既醜惡可以去到咁既地步……真心唔建議心智未成熟既人睇,會有不安情緒。

引用:
原帖由 paoon 於 2022-8-5 13:11 發表

其老弱本地人民,不能挑擔,又無窖可挖者,盡遭殺死,沿街死屍十之九皆老者。其幼孩未滿二三歲者亦礦發以為戲,嗣罔道上。婦女四十歲以下者一人俱無,老者無不負傷,或十余刀,數十刀,哀號之聲,達于四遠,其亂如此,可為發指。
戰爭軍人為國家與敵國互殺無可口非,但殘殺平民點都接受唔度囉。

引用:
原帖由 paoon 於 2022-8-5 13:18 發表

湘軍沖入天京後,隨即展開了一場瘋狂的燒殺、掠、淫的大競賽。「見人即殺,見屋即燒,子女玉帛,掃數悉入於湘軍」;致令「秦淮長河,屍首如麻」

燒:湘軍一進城就到處放火。衝到哪裏火就燒到哪裏。及至當時傍晚時分,全城已經變成一片火海,「煙起數十道,屯結空中不散,如火山,紫絳色。」湘軍除用火作為進攻的武器外,還用火作為滅跡的手段。每次當他們搶掠完一處王府或民宅後,便隨即付之一炬。這場大火自天京陷落之 ...
嗄,呢D歷史真的慘無人道,老一輩淨係睇度中國文革比人批鬥,田地被分給窮人,有甚者至死,就以為共產黨衰,誰知他們不看中國歷史,也忘記前人的慘痛教訓,分裂中國,分化人心,總之中國人要團結,就不會被別國欺負。

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2022-8-5 13:28 發表

中國等緊你日本人再泥多次77盧溝橋,就可滅左你日本。
我反而覺得中國可以學日笨玩偷襲,這樣才解氣。

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2022-8-5 13:54 發表

請日本食兩粒核蛋,佢會好似奶美爹甘奶中國。
要遍地開花才行!!

引用:
原帖由 cockroach快走 於 2022-8-5 14:01 發表

遍地開花🌼?走佬嘅走佬坐緊嘅坐緊喎🤣
耶~~真衰衰~~明明人家講緊日笨仔,怎麼講到黃人那兒去了?

引用:
原帖由 omega33 於 2022-8-5 15:22 發表
岸 同 戇 係咪一樣解讀?
近音字,岸是解岸邊,戇可解戇直,可讚可彈。

引用:
原帖由 玄田心生 於 2022-8-5 16:02 發表

但你阿嫲呢?🤤
當然全都是中國人了,我們是在8X年移民來港的,只有我妹妹是在香港出世。

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2022-8-5 19:01 發表

沉落海底,廢事比佢奶。
咁孤寒?

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2022-8-5 19:20 發表

留返啲女囉。
聰明~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]