• 瀏覽: 34,779
  • 回覆: 34
+9
引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-8-5 09:40 發表
美國太空總署(NASA)8月2日再公開詹姆斯韋伯太空望遠鏡(James Webb Telescope)拍下的車輪星系(Cartwheel Galaxy)新影像,是該星系迄今為止最

...
其實你講p圖都啱左一半,因為韋伯望遠鏡係紅外線望遠鏡,而唔係好似哈勃既可見光,所以原相係唔會有絢麗多彩既顏色,依家出既相,係NASA根據光譜經過換算再加上顏色,令我地睇落更美艷。

引用:
原帖由 老爺你袋左5豪 於 2022-8-5 10:37 發表
Nasa影業
咁都要打飛機?

引用:
原帖由 老爺你袋左5豪 於 2022-8-5 10:56 發表

噏乜鳩?
Nasa影業?

引用:
原帖由 老爺你袋左5豪 於 2022-8-5 14:46 發表

係囉同咁都要打飛機有乜鳩野關係?
同你九嗡一九樣姐,唔抵得人嘛。

引用:
原帖由 kgoal 於 2022-8-5 16:15 發表
紅外線望遠鏡影唔到咁清畫面,全是後期加工
唔係影唔到咁清,反而係影得比可見光既哈勃清百倍,因為紅外光可穿透塵埃雲(哈勃係睇晤到塵埃雲後面既影像),睇到後面既影像,只不過紅外光顏色係單一既,科學家學術研究可根據光譜等數據去分析,但我地常人睇落就好單調,故此NAsA就利用光譜去轉換相對顏色,就得出一幅絢麗多彩既宇宙圖片

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-8-5 16:17 發表

吾識科學走出來柒
算把啦師兄,同呢D人講簡直係對牛彈琴,如果冇用,NASA願使百億美金將佢送上離地面150萬公里地方,仲要一次過不容失敗,冇得維修,擺明係有好高學術價值啦。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-5 16:36 發表

這個係紅外線望遠鏡,中紅遠紅光都得,連被間中星系阻擋都能影到。
你同佢咁學術性佢唔明你講乜架,
你不如同佢講,好似去機場過行李帶,出黎既畫面,都唔係我地見到件物品既真實畫面,但配上相對既顏色,就係一件活生生既現實中既物件既真實影像,咁可能佢會易明D,雖然一個係X光,一個係紅外光。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-5 16:46 發表

而已得5年貨仔壽命
係十年,不過隨住科技進步,可能遲下可派機械人上拉格朗日點幫佢維修同延長壽命,哈勃最初設計壽命都係十年,結果一用三十幾年,依家出左太陽系既旅行者一,二號都冇諗住可以用到今時今日。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-8-5 17:38 發表

5億光年,係一個咩概念?用光速嘅速度由地球過去都要5億年時間先到,侏羅紀都只係依家嘅2億幾年前。就算用光速嘅十萬倍速度,都仲係要用5千幾年先去到,即係等於中華民族嘅歷史…真係想象唔到所謂嘅5億光即係有幾遠
咁呢D130億光年咁遠咪更不敢想像。

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-8-5 11:09 發表

其實當收到影象時, 是否也有“time delay” ? 例如該影象已是半年前或一年前的?
當然,正如我地望向天空,睇到既太陽係八分鐘前既境像,睇到既月亮係一秒前既境像,我地睇到既宇宙境像,好似幾十億甚至過百億光年既恆星,好多己不存在了。

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-8-5 16:39 發表

同手機美圖秀秀
有何分別 ?
無知好撚可怕,我地祖國過兩年都發射個勁過哈勃既近地太空望遠鏡上太空,到時唔好hi到出哂水。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-8-5 17:47 發表

咁唔一定係咁嘅顏色,係咪呀
佢會根據光譜配番相對顏色,比如年輕恆星因有大量氫氣故此係呈藍色,而年老垂死恆星因氫氣已燃燒貽盡,故此呈現黃色,咁用紅外光影出黎既年老恆星冇理由會配藍色架。

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-8-5 17:52 發表

Good point,而5億年前地球都仲未有恐龍出現,所以如果嗰個星系有外星人嘅存在嘅話,呢刻佢哋都只係見到一個荒蕪嘅星球,而唔會有意慾過嚟
荒蕪先有意欲,證明呢個星球有充足能源未被開發。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2022-8-5 17:52 發表

唔識問句,有乜作用?130億光年係乜概念
聽講宇宙係138億年前大爆炸形成,咁130億年即好大機會係宇宙發出既第一道光。

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-8-5 17:58 發表

如果來訪問的UFO, 沒有時間隧道真的來不了.
所以我係唔可信有外星人來地球既,好簡單,係外星黎地球已經咁難,既然黎到,科技會比我地高何止千倍,但為何總是鬼鬼鼠鼠晤敢見人?怕地球人嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]