• 瀏覽: 34,796
  • 回覆: 189
+9
引用:
原帖由 kgoal 於 2022-8-5 16:15 發表
紅外線望遠鏡影唔到咁清畫面,全是後期加工
唔係影唔到咁清,反而係影得比可見光既哈勃清百倍,因為紅外光可穿透塵埃雲(哈勃係睇晤到塵埃雲後面既影像),睇到後面既影像,只不過紅外光顏色係單一既,科學家學術研究可根據光譜等數據去分析,但我地常人睇落就好單調,故此NAsA就利用光譜去轉換相對顏色,就得出一幅絢麗多彩既宇宙圖片

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-8-5 10:29 發表

咁即係PS囉
這個係紅外線望遠鏡,中紅遠紅光都得,連被間中星系阻擋都能影到。

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-8-5 16:17 發表

吾識科學走出來柒
算把啦師兄,同呢D人講簡直係對牛彈琴,如果冇用,NASA願使百億美金將佢送上離地面150萬公里地方,仲要一次過不容失敗,冇得維修,擺明係有好高學術價值啦。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-5 16:36 發表

這個係紅外線望遠鏡,中紅遠紅光都得,連被間中星系阻擋都能影到。
同手機美圖秀秀
有何分別 ?

引用:
原帖由 Morningsky 於 2022-8-5 10:26 發表
其實絕大部分之前公布的天文照片都係加工渲染,因為可見光只係佔成個光譜一丁點部分,如不加工就只有黑蚊蚊乜都睇唔到
耶個鏡不需要有可見光,佢目的係拍150億光年外宇宙第一批星系,研究宇宙起源,所以設計成遠紅外望遠鏡,如果相反拍近野,佢係唔及哈仔鏡。

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-8-5 09:40 發表
美國太空總署(NASA)8月2日再公開詹姆斯韋伯太空望遠鏡(James Webb Telescope)拍下的車輪星系(Cartwheel Galaxy)新影像,是該星系迄今為止最

...
勁!再繼續搜捕, 應該可以看到最接近宇宙誕生一刻的宇宙內涵, 個人認為是因為高熱發射或反射紫外線光的氣體及塵埃, 因為紅移我們只能用紅外線探測。👍

好靚, 雖然用illustrator都整到

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-8-5 16:39 發表

同手機美圖秀秀
有何分別 ?
高科技好多,由於太空環境,遠紅受溫度影響,所以鏡片要運利低於零下260度左右,這個望遠鏡配後有一大冷凍系統維持著,但同時配後要用大型太陽能板吸收光熱,所以又要阻擋熱力又要熱力唔影響遠紅效果。

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 2022-8-5 16:37 發表

算把啦師兄,同呢D人講簡直係對牛彈琴,如果冇用,NASA願使百億美金將佢送上離地面150萬公里地方,仲要一次過不容失敗,冇得維修,擺明係有好高學術價值啦。
而已得5年貨仔壽命

引用:
原帖由 hako 於 2022-8-5 16:32 發表
https://youtu.be/toK9rcrRzlk
老高D野有D吹大左。。。但佢影片的確有做功課。

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-5 16:36 發表

你同佢咁學術性佢唔明你講乜架,
你不如同佢講,好似去機場過行李帶,出黎既畫面,都唔係我地見到件物品既真實畫面,但配上相對既顏色,就係一件活生生既現實中既物件既真實影像,咁可能佢會易明D,雖然一個係X光,一個係紅外光。

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-8-5 09:40 發表
美國太空總署(NASA)8月2日再公開詹姆斯韋伯太空望遠鏡(James Webb Telescope)拍下的車輪星系(Cartwheel Galaxy)新影像,是該星系迄今為止最

...
5億光年,係一個咩概念?用光速嘅速度由地球過去都要5億年時間先到,侏羅紀都只係依家嘅2億幾年前。就算用光速嘅十萬倍速度,都仲係要用5千幾年先去到,即係等於中華民族嘅歷史…真係想象唔到所謂嘅5億光即係有幾遠

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-5 16:46 發表

而已得5年貨仔壽命
係十年,不過隨住科技進步,可能遲下可派機械人上拉格朗日點幫佢維修同延長壽命,哈勃最初設計壽命都係十年,結果一用三十幾年,依家出左太陽系既旅行者一,二號都冇諗住可以用到今時今日。

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-8-5 11:09 發表

其實當收到影象時, 是否也有“time delay” ? 例如該影象已是半年前或一年前的?
影像係以光嘅速度傳送,呢個星系距離地球5億幾光年,即刻話依家睇到呢個星系嘅影像係5億幾年前由嗰邊傳送來嚟。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]