• 瀏覽: 34,824
  • 回覆: 189
+9
美國太空總署(NASA)8月2日再公開詹姆斯韋伯太空望遠鏡(James Webb Telescope)拍下的車輪星系(Cartwheel Galaxy)新影像,是該星系迄今為止最

美國太空總署(NASA)8月2日再公開詹姆斯韋伯太空望遠鏡(James Webb Telescope)拍下的車輪星系(Cartwheel Galaxy)新影像,是該星系迄今為止最清晰的明亮星環圖像。

車輪星系(Cartwheel Galaxy)位於距離地球約5億光年外的玉夫座(Sculptor),因其與馬車車輪相似而得名。

最新圖片顯示,車輪星系旁邊有兩個較小的星系伴隨,背景是很多其他星系。NASA表示,車輪星系有一個明亮的內環和一個周圍色彩繽紛的外環,這是一個大型螺旋星系和一個較小星系之間高速碰撞的結果。

NASA稱,車輪星系的環從碰撞中心向外擴展,因此被歸類為「環狀星系」,比我們身處的銀河系這樣的螺旋星系更為罕見。車輪星系仍處於「瞬息萬變的階段」。

清到好似P圖咁,又真係幾靚嘅

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/800257/nasa韋伯太空望遠鏡捕捉5億光年外星系-繽紛旋轉外環如漣漪?itm_source=universal_search&itm_campaign=hk01&itm_content=all&itm_medium=web

呢啲圖的確係PS都係電腦加工,可見光傳唔到咁遠。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2022-8-5 09:53 發表
呢啲圖的確係PS都係電腦加工,可見光傳唔到咁遠。
呢個鏡晤係睇可見光的!

其實絕大部分之前公布的天文照片都係加工渲染,因為可見光只係佔成個光譜一丁點部分,如不加工就只有黑蚊蚊乜都睇唔到

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-8-5 09:56 發表

呢個鏡晤係睇可見光的!
咁即係PS囉

呢D係電腦整出嚟圖!肉眼係見唔到!
電腦根據接收到電磁波再加上自己分析修改繪畫出嚟!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-5 10:32 發表
呢D係電腦整出嚟圖!肉眼係見唔到!
電腦根據接收到電磁波再加上自己分析修改繪畫出嚟!
讀下金剛經啦
黑暗
係可以睇到架

Nasa影業

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-8-5 09:40 發表
美國太空總署(NASA)8月2日再公開詹姆斯韋伯太空望遠鏡(James Webb Telescope)拍下的車輪星系(Cartwheel Galaxy)新影像,是該星系迄今為止最

...
其實你講p圖都啱左一半,因為韋伯望遠鏡係紅外線望遠鏡,而唔係好似哈勃既可見光,所以原相係唔會有絢麗多彩既顏色,依家出既相,係NASA根據光譜經過換算再加上顏色,令我地睇落更美艷。

引用:
原帖由 老爺你袋左5豪 於 2022-8-5 10:37 發表
Nasa影業
咁都要打飛機?

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 2022-8-5 10:55 發表

咁都要打飛機?
噏乜鳩?

引用:

...
其實當收到影象時, 是否也有“time delay” ? 例如該影象已是半年前或一年前的?

引用:

...
係合成圖。

又想分散美國失去台海控制權嘅事件。

引用:
原帖由 K2020 於 2022-8-5 11:11 發表

係合成圖。
我鍾意綠色
下一次 可唔可以
發張綠色 ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]