• 瀏覽: 19,323
  • 回覆: 5
  • 追帖: 4
我上個禮拜約咗打第四針, 因為2月中嗰陣中過招, 而家一直都用緊個康復者二維碼, 9月頭到期, 嗰日去到健康院, 姑娘睇完我record, 話我差30日先夠180日, 所以唔未我打針, 但同我講叫我更新個電子針卡, 更新完係電子針卡會顯示我頭兩針幾時打, 新冠有冇中過, 顯示為"有", 然後就變成冇期限, 姑娘話除非政府話要打第四針, 否則就唔使再理佢, 可以繼續用呢個新o既二維碼

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 12:22 發表

師兄你打完第三針之後,在二月中確診,而家想打第四針?因為我都打完三針之後三月中確診,明天book去打第四針,我唔知到時候去到俾唔俾我打!
我見佢個康復碼去到9月頭就到期, 又冇講之後點算, 所以咪諗住去打多針, 等佢變成第三針就唔使煩先去打,
其實按姑娘o既說法, 中咗當一針, 所以前面已經打咗兩針的話, 理論上係唔使打第三針,
你數吓你夠唔夠180日, 唔夠的話, 未必會俾你打, 我就打唔到,
但我屋企人同我一齊中招一齊好返, 佢早排可以打得到,
我問個姑娘, 佢話可能佢去打針嗰陣, 幫佢check嗰個求其check, 所以先俾佢過到關打得到

引用:
原帖由 你老有 於 2022-8-5 13:48 發表

你本身就已經打了 第3針啦,
你就算不更新針卡,亦都已經符合宜家所有處所的進入條件……
個姑娘系咪唔知你系想打 第4針架……
個康復碼9月頭到期, 嗰陣唔知要點搞, 所以先諗住去打多針免煩,
去到個姑娘check到話未夠180日唔俾打, 真係想打要等多30日之後再約,
我話等多30日之後個碼過期, 我咪邊度都唔使去?
佢先話如果我有登記過確診, 可以更新個電子針卡
更新咗就唔會再有個有效期限, 至於第四針, 可以選擇打唔打都得, 唔係強制

引用:
原帖由 alankhyip 於 2022-8-5 14:30 發表

90日巳可打
我阿媽打完兩針2月尾中咗
6月尾已打第3針
我打科興, 佢要我180日, 復必泰好似90日

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-8-5 15:44 發表

但新聞又話政府叫確診過嘅BB(半歲-3歲),康復後30日可以打第二針。
有無人知政府同專家想點?唔係真係確診當一針呀?
外國有個案患者中過9次,磚家覺得打針真係有用?
香港政府的確診確診當一針, 最少打三針, 即係打咗一針之後中招o既, 好返要去補多針,
打咗兩針之後先中招嗰啲可以唔使再補針, 至於好返之後幾耐先打得,
我都覺得有少少亂

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-8-5 18:02 發表

根本就估吓估吓亂咁出章,搵市民做白老鼠靠害,政府自己乜都唔做一味賴市民「無打齊針」,個日死6個,2個打齊3針、2個打2針、1個打1針、1個無打針,又唔見佢賴落未打針度? 根本無理據靠估就迫人打針。
係咁o架啦, 可能買得太多, 用唔晒驚過期啩

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]