• 瀏覽: 19,354
  • 回覆: 60
  • 追帖: 4
今年初爆發的第五波疫情,累計過百萬人染疫,不少人手持的康復者二維碼有效期快屆滿,已接種兩針的康復者,因為染疫當一針計,所以已完成三針疫苗接

今年初爆發的第五波疫情,累計過百萬人染疫,不少人手持的康復者二維碼有效期快屆滿,已接種兩針的康復者,因為染疫當一針計,所以已完成三針疫苗接種,按理他們完成電子針卡更新後,即可符合進入食肆和表列處所的要求。惟近日有一批屬染疫時無申報,獲衞生署後補發出康復者證明的市民,發現在系統上康復者身份未獲「承認」,無法更新針卡。

《香港01》近日接獲多名後補申報染疫的康復者投訴,雖然早前已獲發「康復者二維碼」,惟其近日到官方網站下載電子針卡時,曾否染疫一欄卻寫「否」,以官方的「驗證二維碼掃瞄器」掃瞄其針卡時,卻出現紅色,亦即不符合「疫苗通行證」的要求,代表有關康復者在其「康復者二維碼」到期後,便無法再進入食肆等處所。

《香港01》已就此向醫務衞生局、衞生署和資訊科技總監辦針室查詢。衞生署和資科辦表示,正調查和檢視電子針卡系統,但至今仍未找到是系統還是資料庫出錯,亦無解釋針卡錯誤牽涉甚麼群組的康復者,僅呼籲有類似問題的市民可致電衞生署的熱線求助。

投訴人鄭小姐表示,她3月初染疫,隨後在3月底致電及以電郵向衞生署後補申報確診紀錄,最終在5月初獲當局發出的網上系統補填確診資料,未幾便獲發「康復者二維碼」。該文件列明她在3月8日染疫,至3月22日完成隔離,而其「康復者二維碼」將於9月18日屆滿,亦即到期日後,她再不能以「康復者二維碼」進入食肆和表列處所。

已接種兩針的她,近日到政府電子疫苗接種及檢測紀錄系統網頁,以下載「更新版本」的電子針卡,惟針卡上在「曾感染2019冠狀病毒病」一欄卻顯示為「否」,她亦無法查閱其康復紀錄,亦即其染疫史無法當作已接種第三針,她下月中起無法再出入表列處所,亦因為無法符合工作場所的防疫要求,到時甚至無法返工,令她深感憂慮。

鄭小姐日前致電衞生署的熱線求助,職員表示,能在資料庫中找到其染疫紀錄,認為是「針卡感染紀錄錯咗」,着投訴人以電郵向衞生署或到「安心出行」服務站求助,強調熱線無法處理針卡失誤的問題。

職員又稱,投訴人的個案並不罕見,「有啲就直頭連個系統都冇埋個紀錄,有啲就好似你咁,總之就咩人都有」,職員又坦言:「冇咩辦法,佢個系統都唔係話真係咁完善,所以都真係冇咩辦法。」

翻查資料,政府4月21日推出「2019冠狀病毒測試陽性人士紀錄申請表」,讓已康復的確診者,後補申報其染疫史,當局完成審核後,便會透過短訊向申請人發出「康復紀錄二維碼」,可直接當作疫苗通行證之用。

職員都幾老實…直頭話埋比大家知有人連record都冇埋

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/799965/康復者二維碼將過期-電子針卡無確診紀錄-熱線職員-錯誤不罕見

我都係打齊兩針先中,要點樣睇有冇紀錄?

當時兵荒馬亂,政府又人手不足,有甩漏唔出奇,其實打多一針就夠三針,咁就唔洗煩啦!

打 100 針都中,嘥氣!

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-5 11:05 發表
打咗針唔係唔會中,只係中咗身體都唔會有太大反應,我打完三針先中,不過身體一啲唔舒服都冇,我同事亦都同我一樣!

當局應處理針卡失誤的問題。

立圾

我上個禮拜約咗打第四針, 因為2月中嗰陣中過招, 而家一直都用緊個康復者二維碼, 9月頭到期, 嗰日去到健康院, 姑娘睇完我record, 話我差30日先夠180日, 所以唔未我打針, 但同我講叫我更新個電子針卡, 更新完係電子針卡會顯示我頭兩針幾時打, 新冠有冇中過, 顯示為"有", 然後就變成冇期限, 姑娘話除非政府話要打第四針, 否則就唔使再理佢, 可以繼續用呢個新o既二維碼

10月

確診我諗呢兩個月會上返一萬,估到,放寬晒,擺明叫你地去感染

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 10:44 發表
當時兵荒馬亂,政府又人手不足,有甩漏唔出奇,其實打多一針就夠三針,咁就唔洗煩啦!
重點,打夠 4針都會中,

加上,支針又有好大潛在副作用

明明可以出入,點解政府錯,要人民埋單

無端端打一針

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:13 發表

無端端打一針
香港人第一大姓氏,永遠人哋錯,自己一定無錯!

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:13 發表

無端端打一針
應該唔係甘多人可打第四針
打第三針該開始有d唔妥.
漸漸未必每人能打針之下
街上就變得冷清, 終於可清0了

引用:
原帖由 天久可勝范高爾 於 2022-8-5 11:05 發表
政府最麻L煩,返工都要打針。打完枝針又唔係一世免疫,打完只係防重症。

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 11:37 發表
我上個禮拜約咗打第四針, 因為2月中嗰陣中過招, 而家一直都用緊個康復者二維碼, 9月頭到期, 嗰日去到健康院, 姑娘睇完我record, 話我差30日先夠180日, 所以唔未我打針, 但同我講叫我更新個電子針卡, 更新完係電子針卡會顯示我頭兩針幾時打, 新冠有冇中過, 顯示為"有", 然後就變成冇期限, 姑娘話除非政府話要打第四針, 否則就唔使再理佢, 可以繼續用呢個新o既二維碼 ...
師兄你打完第三針之後,在二月中確診,而家想打第四針?因為我都打完三針之後三月中確診,明天book去打第四針,我唔知到時候去到俾唔俾我打!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]